{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje Čoviću i drugima

F
1.6.2011. u 15:40
0
9
Nastavljeno suđenje Čoviću i drugima
0
Nastavljeno suđenje Čoviću i drugima
Dragan Čović (Foto: Fotoservis)
Na Kantonalnom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dragan Čović i ostali za kazeno djelo zloupotrebe ovlasti i položaja u procesu privatizacije firme mobilne telefonije HT "Eronet".
Danas su saslušani bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika, ekonomista koji je 1999. radio u Federalnoj agenciji za privatizaciju Zlatan Dedić, te Ivan Zovko koji je iste godine radio u Sektoru računovodstva HPT-a.

Zlatan Dedić je naveo da Federalna agencija nije bila nadležna za privatizaciju Eroneta nego samo HPT-a, ali i da se privatizacija Eroneta trebala uraditi kroz privatizaciju HPT-a. Također je naveo kako u Eronetu nije bilo vlasničkih udjela HPT-a te da im je tada rečeno da su ti udjeli preneseni na druge pravne osobe.

"Stoga smo pokrenuli proceduru da se ti udjeli vrate HPT-u jer je HPT većinski bio državni i trebalo je štiti državni kapital“, objasnio je Dedić.

Ivan Zovko u svome je svjedočenju, uz ostalo, ustvrdio kako su 1999. godine postojala dugovanja HPT-u od oko 15 miliona KM kratkoročnih obveza, dok se bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika nije mogla sjetiti ni jednog detalja sa sjednice Upravnog odbora kada se glasovalo o prenosu vlasničkih udjela tvrtke "Eronet".

Suđenje se nastavlja 8. juna.

Dragana Čovića, koji je 1999. bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar) te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice "Eroneta" iz tadašnjega HPT-a prebacili tvrtkama "Croherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranje" kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol miliona maraka u "Eronetu". U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u "Eronetu" na tri privatne firme te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim firmama isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: