{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje Čoviću i drugima

F
1.6.2011. u 15:40
0
9
Nastavljeno suđenje Čoviću i drugima
0
Nastavljeno suđenje Čoviću i drugima
Dragan Čović (Foto: Fotoservis)
Na Kantonalnom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dragan Čović i ostali za kazeno djelo zloupotrebe ovlasti i položaja u procesu privatizacije firme mobilne telefonije HT "Eronet".
Danas su saslušani bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika, ekonomista koji je 1999. radio u Federalnoj agenciji za privatizaciju Zlatan Dedić, te Ivan Zovko koji je iste godine radio u Sektoru računovodstva HPT-a.

Zlatan Dedić je naveo da Federalna agencija nije bila nadležna za privatizaciju Eroneta nego samo HPT-a, ali i da se privatizacija Eroneta trebala uraditi kroz privatizaciju HPT-a. Također je naveo kako u Eronetu nije bilo vlasničkih udjela HPT-a te da im je tada rečeno da su ti udjeli preneseni na druge pravne osobe.

"Stoga smo pokrenuli proceduru da se ti udjeli vrate HPT-u jer je HPT većinski bio državni i trebalo je štiti državni kapital“, objasnio je Dedić.

Ivan Zovko u svome je svjedočenju, uz ostalo, ustvrdio kako su 1999. godine postojala dugovanja HPT-u od oko 15 miliona KM kratkoročnih obveza, dok se bivša tajnica Upravnog odbora HPT-a Snježana Zelenika nije mogla sjetiti ni jednog detalja sa sjednice Upravnog odbora kada se glasovalo o prenosu vlasničkih udjela tvrtke "Eronet".

Suđenje se nastavlja 8. juna.

Dragana Čovića, koji je 1999. bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar) te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice "Eroneta" iz tadašnjega HPT-a prebacili tvrtkama "Croherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranje" kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol miliona maraka u "Eronetu". U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u "Eronetu" na tri privatne firme te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim firmama isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: