{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje sanacija i restauracija Saburine kuće

22.4.2013. u 13:53
0
0
Počinje sanacija i restauracija Saburine kuće
0
Počinje sanacija i restauracija Saburine kuće
Ugovor o izvođenju I faze radova sanacije i restauracije objekta Saburina kuća bit će potpisan u srijedu, 24. aprila u Općini Stari Grad.
Ugovor će potpisati Općina Stari Grad, koja je ovogodišnjim budžetom za sanaciju Saburine kuće planirala sredstva u iznosu od 75.000 KM, Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika KS i izvođač radova firma Marušić.

Općina je prošle godine izdvojila 23.000 KM za izradu projektne dokumentacije, a Zavod je nakon toga raspisao tender i izabrao izvođača radova. Radovi bi trebali početi sljedećeg mjeseca.

Saburina kuća je izgrađena namjenski, kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga.

Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks, koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekt je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992. do 1995. godine znatno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: