BiH
0

Počinje sanacija i restauracija Saburine kuće

Klix.ba
Ugovor o izvođenju I faze radova sanacije i restauracije objekta Saburina kuća bit će potpisan u srijedu, 24. aprila u Općini Stari Grad.

Ugovor će potpisati Općina Stari Grad, koja je ovogodišnjim budžetom za sanaciju Saburine kuće planirala sredstva u iznosu od 75.000 KM, Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika KS i izvođač radova firma Marušić.

Općina je prošle godine izdvojila 23.000 KM za izradu projektne dokumentacije, a Zavod je nakon toga raspisao tender i izabrao izvođača radova. Radovi bi trebali početi sljedećeg mjeseca.

Saburina kuća je izgrađena namjenski, kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga.

Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks, koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekt je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992. do 1995. godine znatno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.