{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Načelnik Hadžibajrić obišao Saburinu kuću

5.7.2013. u 13:48
0
3
Načelnik Hadžibajrić obišao Saburinu kuću
0
Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, danas je obišao Saburinu kuću, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.


Povod je bio završetak prve faze radova sanacije i restauracije Saburine kuće, kuju je finansirala Općina Stari Grad. U današnjoj posjeti Saburinoj kući, pored načelnika Hadžibajrića bili su i Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, Ferhad Mulabegović, eksterni nadzor nad izvedenim radovima, Pavle Mašić, interni nadzor ispred Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Nermana Muhić interni nadzor ispred Općine Stari Grad.Razgovarali su o načinu izvođenja prve faze radova, da li je bilo problema, te da li je sve proteklo planiranom dinamikom. Pored toga, govorilo se i o načinu restauracije dijelova unutrašnjosti kuće, kao što su plafoni, drveni dijelovi, štokovi oko prozora, vrata, sofe, čija se sanacija treba uraditi u narednom periodu.Podsjećamo, prva faza sanacije i restauracije stambene cjeline Saburina kuća, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, počela je sredinom maja, a završena početkom jula ove godine. S obzirom da je objekat bio u zapuštenom stanju, prvo je očišćen prostor oko kuće i unutrašnjost, a potom se pristupilo obijanju starog maltera na zidovima unutar kuće i izmjeni elektroinstalacija, nakon čega je krenulo malterisanje unutrašnjosti. To je bila prva faza radova koja je obuhvatila i sanaciju podova i zamjenu vodovodnih instalacija u kompletnom objektu.

Sanaciju prve faze stambene cjeline Saburina kuća sa 75.000 KM finansirala je Općina Stari Grad, a izvodila je firma “Marušić” d.o.o.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: