BiH
0

Načelnik Hadžibajrić obišao Saburinu kuću

Klix.ba
Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, danas je obišao Saburinu kuću, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Povod je bio završetak prve faze radova sanacije i restauracije Saburine kuće, kuju je finansirala Općina Stari Grad. U današnjoj posjeti Saburinoj kući, pored načelnika Hadžibajrića bili su i Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, Ferhad Mulabegović, eksterni nadzor nad izvedenim radovima, Pavle Mašić, interni nadzor ispred Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Nermana Muhić interni nadzor ispred Općine Stari Grad.

Razgovarali su o načinu izvođenja prve faze radova, da li je bilo problema, te da li je sve proteklo planiranom dinamikom. Pored toga, govorilo se i o načinu restauracije dijelova unutrašnjosti kuće, kao što su plafoni, drveni dijelovi, štokovi oko prozora, vrata, sofe, čija se sanacija treba uraditi u narednom periodu.

Podsjećamo, prva faza sanacije i restauracije stambene cjeline Saburina kuća, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, počela je sredinom maja, a završena početkom jula ove godine. S obzirom da je objekat bio u zapuštenom stanju, prvo je očišćen prostor oko kuće i unutrašnjost, a potom se pristupilo obijanju starog maltera na zidovima unutar kuće i izmjeni elektroinstalacija, nakon čega je krenulo malterisanje unutrašnjosti. To je bila prva faza radova koja je obuhvatila i sanaciju podova i zamjenu vodovodnih instalacija u kompletnom objektu.

Sanaciju prve faze stambene cjeline Saburina kuća sa 75.000 KM finansirala je Općina Stari Grad, a izvodila je firma “Marušić” d.o.o.