{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela sanacija Saburine kuće u Sarajevu

22.5.2013. u 13:40
0
0
Počela sanacija Saburine kuće u Sarajevu
0
Sanacija i restauracija stambene cjeline Saburina kuća, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, počela je prošle sedmice.


S obzirom da je objekat bio u zapuštenom stanju, prvo je očišćen prostor oko kuće i unutrašnjost, a potom se pristupilo obijanju starog maltera na zidovima unutar kuće i izmjeni elektroinstalacija, nakon čega će početi malterisanje unutrašnjosti.

Ovo je prva faza radova koja će još obuhvatiti sanaciju podova i zamjenu vodovodnih instalacija u kompletnom objektu.

Sanaciju prve faze stambene cjeline Saburina kuća finansira Općina Stari Grad, a izvodi firma "Marušić" d.o.o.

Ugovor o prvoj fazi sanacije Saburine kuće, vrijedan 75.000 KM, potpisali su 24.aprila ove godine, Općina Stari Grad, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i firma "Marušić" d.o.o. Sredstva su obezbijeđena u budžetu Općine Stari Grad.Kako je tom prilikom izjavio načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, kompletna rekonstrukcija ovog objekta koštat će od 150.000 do 170.000 KM.

"Ukoliko bi se i Ministarstvo kulture i sporta FBiH uključilo u ovaj projekat, Saburina kuća mogla bi biti sanirana do kraja godine. Ako ne bude podrške iz Ministarstva, Općina će u narednoj godini planirati novac za okončanje projekta sanacije Saburine kuće", izjavio je tada Hadžibajrić.

Inače, Općina Stari Grad je prošle godine s 23.000 KM finansirala izradu projektne dokumentacije za sanaciju ovog objekta, a Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo je proveo tendersku proceduru i odabrao izvođača radova.Saburina kuća je izgrađena u 18. stoljeću namjenski kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga.

Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od: ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekat je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992-1995.godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori. Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta, pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: