BiH
23

Počinje restauracija čuvenog Mosta na Žepi

Anadolija
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine postigla je dogovor sa predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske o saradnji na projektu restauracije čuvenog mosta na Žepi.

Projekt se finansira iz sredstava Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa u vrijednosti od 62.600 američkih dolara.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH objavila je 24. jula ove godine da je Specijalni fond američkog ambasadora za zaštitu kulturnog nasljeđa dodijelio 62.600 dolara za restauraciju Mosta na Žepi na području općine Rogatica.

Komisija će, kako je navedeno, ove i sljedeće godine most očistiti od samoniklog rastinja, detaljno snimiti postojeće stanje, načiniti projekt restauracije i izvesti hitne restauratorske i konzervatorske radove.

Tada je reagirao Republički zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske tvrdeći da privodi kraju većinu poslova za koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u okviru restauracije Mosta na Žepi, dobila novac. Također, tvrdili su i kako je Republički zavod nadležan za ovaj projekt.

Direktor ovog Zavoda Goran Milojević izjavio je tada da smo "našli u situaciji da Komisija grabi sebi nadležnosti koje joj ne pripadaju i pokušava se ponašati kao Zavod za zaštitu kulturnog nasljeđa BiH što nije i neće biti".

Postignutim dogovorom Komisije i Republičkog zavoda konačno će se steći uvjeti za nastavak rekonstrukcije Mosta na Žepi.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa tarihom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Kao i za većinu građevina sa ovih prostora, u narodu su ostale sačuvane mnoge legende i predanja. Jedna od legendi navodi da je graditelj mosta bio jedan od učenika čuvenog Mimara Sinana, graditelja mosta u Višegradu, koji je htio da svojim djelom nadmaši rad svog učitelja. Druga legenda kaže da je most izgradio vezir Jusufu koji je rođen u ovim krajevima.

Vjeruje se da je most na rijeci Žepi je nastao neposredno nakon gradnje Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici proglasila je 16 dobara nacionalnim spomenicima. Najveći broj dobara se odnosi na nekropole stećaka, što je u skladu s procesom nominacije srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika na Svjetsku listu baštine UNESCO-a.