Sarajevo
148

Bulevar branilaca Dobrinje u novom sjaju: Puštena u funkciju LED ulična rasvjeta

M. G.
Puštena je u funkciju nova LED rasvjeta u pješačkoj zoni Bulevara branioca Dobrinje, na dionici od spoja sa ulicom Lava Tolstoja do spoja sa ulicom Janka Jolovića.

Dotrajala i stara rasvjeta zamijenjena je novom modernom LED rasvjetom koja osim što pruža bolju vidljivost, također troši znatno manje električne energije, a i dugotrajnija je.

Puštanju u funkciju nove rasvjete prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je zajedno sa saradnicima, predstavnicima savjeta mjesnih zajednica i građanima prošetao osvjetljenom šetnicom.

Načelnik Efendić je kazao da je ovo nastavak radova na uređenju šetališta na Bulevaru branilaca Dobrinje, te da je to prostor koji je kada je naselje građeno zamišljen kao pješačka zona, ali da je u godinama rata i poslije, tu uveden saobraćaj.

“Mi smo prije nekoliko godina ipak u danima vikenda i radnim danima poslije 17 sati prostor zatvorili za automobile i ostavili za kretanje pješaka. Ovo je prvi put da u Novom Gradu postavljamo klasičnu rasvjetu samo za pješačku zonu. Njen dizajn upotpunjava ovu pješačku zonu, a postoji mogućnost da se ona ukrasi cvijećem. Postavljena su i postolja za zastave, a u nekom narednom periodu postavit će se i zastave u gornjem dijelu stubova za rasvjetna tijela. Radi se o LED rasvjeti koja je kvalitetnija, troši manje energije i projektovana je u skladu sa standardima da bi prostor bio adekvatno osvijetljen za pješake. Odavde smo krenuli sa rasvjetom, a plan je da cijeli Bulevar dužine blizu kilometra bude osvijetljen na isti način”, kazao je načelnik Efenedić.

Dodao je da se trenutno odvijaju radovi i u drugim dijelovima naselja Dobrinja, a da su neki projekti izgradnje javne rasvjete na ovom području završeni protekle godine. Elmedin Bicaj, predsjednik savjeta mjesne zajednice “Dobrinja B” ukazao je na značaj postavljanja nove rasvjete, posebno zbog blizine osnovne škole i sigurnosti djece koja svaki dan prolaze šetnicom.

“Drago nam je da je obnovljena rasvjeta u dijelu naše mjesne zajednice. Prije svega drago nam je da je ugrađena LED moderna rasvjeta i nadamo se da će biti dovoljno efikasna”, rekao je Bicaj.

Predsjednik savjeta mjesne zajednice “Dobrinja C” Arnel Hodžić je istakao da za građane, kao i savjet mjesne zajednice ovaj projekat znači mnogo, prije svega iz sigurnosnih razloga, s obzirom na to da se radi o veoma frekventnoj lokaciji.

“Imali smo zaista upita građana prvenstveno iz sigurnosnog aspekta. Kada padne noć vidljivost je bila jako mala, a ovom rasvjetom koja je najmodernija, vidljivost je povećana na najveći nivo, puno manje struje se troši, vijek trajanja električnih stubova je puno duži, što nama kao savjetu mjesne zajednice koji direktno komuniciramo sa građanima puno olakšava”, izjavio je Hodžić. Mujo Fajić u naselju Dobrinja živi još od 1984. godine i kaže kako je ranije ovom naselju svašta falilo i da je sada situacija potpuno drugačija, da imaju sve i da su jako zadovoljni radom načelnika i Općine Novi Grad.

“Za starije osobe, omladinu, djecu, invalide, ovo je divno. Sve je lijepo urađeno i trenutno se osim ove rasvjete pravi i pješačka i biciklistička staza što je zaista za svaku pohvalu, a i sve ranije što je urađeno poput bazena Dobrinja. Ja ovdje živim od 1984. godine i kada smo tek došli ovdje nije bilo ni prevoza, a sada mi ovdje imamo sve. Pohvalio bih i sve što je urađeno u Parku šume Mojmilo, igrališta za djecu, a i puno toga za nas penzionere”, rekao je gospodin Mujo.

Izgradnja nove LED rasvjete dio je projekta modernizacije javne rasvjete na širem području općine Novi Grad. Za radove u ovom dijelu naselja Dobrinja iz ovogodišnjeg budžeta Općine izdvojeno je 160.000 konvertibilnih maraka.