{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje izvođenje dokaza odbrane za zločine u Stocu i Čapljini

F
1.4.2013. u 09:03
0
2
Počinje izvođenje dokaza odbrane za zločine u Stocu i Čapljini
0
Počinje izvođenje dokaza odbrane za zločine u Stocu i Čapljini
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ove sedmice pred Sudom BiH počinje dokazni postupak odbrane Veselka Raguža i Ive Raguža, optuženih za zločine u Stocu i Čapljini.
Prvi svjedok odbrane Veselka Raguža bit će ispitan na suđenju zakazanom za srijedu, 3. aprila. Ovim bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sudi se za nezakonito hapšenje i zlostavljanje civila tokom ljeta 1993. godine.

Statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Milanu Periću, Spasoju Doderu, Aleksandru Cerovini i Predragu Terziću, optuženim za nezakonito hapšenje civila u Kalinoviku, zakazana je za petak, 5. aprila.

Žalbeno vijeće je ukinulo prvostepenu presudu izrečenu u martu 2012. kojom su ovi bivši policajci iz Kalinovika oslobođeni optužbi.

Nastavak suđenja Goranu Sariću, optuženom za zločine u Sarajevu, zakazan je za ponedjeljak, 1. april.

U utorak, 5. aprila novi svjedok Tužilaštva BiH bit će ispitan u postupku protiv Edina Džeke, bivšeg vojnika jedinice "Zulfikar" Armije BiH (ABiH) kojem se sudi za zločine počinjene u Jablanici i selu Trusina kod Konjica.

Tog dana bit će održano suđenje Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću za zločine u Bratuncu, Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić i Edibu Buljubašiću za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine, kao i Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču za ubistva civila u selu Serdari kod Kotor-Varoši.

U utorak će biti nastavljena i dva suđenja za zločine u Višegradu - Oliveru Krsmanoviću, te Predragu Milisavljeviću, Ljubomiru Tasiću i Milošu Panteliću.

Milun Kornjača, optužen za zločine u Čajniču, u srijedu, 3. aprila nastavit će svjedočiti u svoju korist.

Tog dana će Tužilaštvo BiH nastaviti s dokaznim postupkom na suđenju za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići u predmetu protiv Zorana Dragičevića, za kojeg se tvrdi da je bio saučesnik Veselina Vlahovića Batka.

Dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenjima Zemiru Kovačeviću, za ubistva u Bosanskom Brodu i Branku Vlači, optuženom za zločine u Vogošći bit će nastavljen također u srijedu, kao i Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Suđenje osmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići - Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću, Bećiru Hujiću i Nerminu Kalemberu, te Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici bit će nastavljeno u četvrtak, 4. aprila ispitivanjem novih svjedoka Optužbe.

Tog dana bit se nastavljeno suđenje Željku Jukiću, optuženom za zločine u Prozoru.

Pred Sudskim vijećem u petak će se pojaviti dvojica optuženih za zločin u Busovači, Zoran Marinić i Zoran Milić, kao i Ramiz Avdović i Iulian-Nicolae Vintila, koji se terete za zločine nad zarobljenicima u nekadašnjoj kasarani "Viktor Bubanj" u Sarajevu, te Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić, optuženi za strijeljanje muškaraca u selu Čarakovo kod Prijedora.

Naredne sedmice bit će nastavljena obnovljena suđenja Marku Adamoviću i Bošku Lukiću za zločine u Ključu, Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine u Bugojnu, te Momiru Pelemišu za genocid u Srebrenici - saopćio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: