{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sljedeće sedmice prvi svjedoci na suđenju Zoranu Dragičeviću

1.3.2013. u 07:03
0
0
Sljedeće sedmice prvi svjedoci na suđenju Zoranu Dragičeviću
0
Sljedeće sedmice prvi svjedoci na suđenju Zoranu Dragičeviću
Naredne sedmice pred Sudom BiH Optužba će izvesti prve svjedoke na suđenju Zoranu Dragičeviću, optuženom za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.
Suđenje je zakazano za srijedu, 6. marta. Tužilaštvo tereti Dragičevića u pet tačaka za zlostavljanje i pljačkanje civila, te silovanje jedne žene u julu 1993.

Za četvrtak, 7. marta, zakazana je statusna konferencija pred početak suđenja za zločine u selu Čarakovo kod Prijedora. Za ovaj zločin optuženi su Velemir Đurić, Dragomir Soldat i Zorana Babić, kojima je na teret stavljeno da su 23. jula 1992. u Čarakovu izveli 12 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom ih strijeljali pred džamijom.

Statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Marku Adamoviću i Bošku Lukiću za zločine počinjene u Ključu bit će u održana utorak, 5. marta. Apelaciono vijeće Suda BiH je nakon žalbi ukinulo nepravomoćnu presudu kojom su Adamović i Lukić oslobođeni krivice.

U srijedu, 6. marta, završnu riječ će iznijeti Odbrana Milorada Živkovića, koji je zajedno sa Duškom Tadićem optužen za zločine u Čajniču.

Istog dana nastavit će se suđenje Branki Vlači, optuženom za zločine u Vogošći, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, kojima je na teret stavljen genocid počinjen u Srebrenici, kao i Veselku Ragužu i Ivi Ragužu za zločine u Stocu i Čapljini.

Naredne sedmice bit će nastavljena dva suđenja za zločine u Bratuncu – u ponedjeljak, 4. marta, Savi Babiću, a dan kasnije Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću.

U ponedjeljak će na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, Odbrana optuženog Zulfikara Ališpage iznijeti prigovore na materijalne dokaze Optužbe, nakon čega je planirana statusna konferencija pred početak dokaznog postupka Odbrana. Zajedno sa Ališpagom, sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH).

Novi svjedoci Odbrane Gorana Sarića, optuženog za zločine u Sarajevu, bit će ispitani na ročištima zakazanim za ponedjeljak i petak.

Na suđenju Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine nad civilima iz Višegrada, zakazanom za utorak, branioci će unakrsno ispitati svjedoka Optužbe.

Istog dana nastavlja se suđenje Oliveru Krsmanoviću, kojem su također na teret stavljeni zločini u Višegradu, te Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine.

Također u utorak, nastavlja se suđenje Rasimu Lišančiću, Mirsadu Vatraču i Seadu Menzilu, kojima je na teret stavljen zločin u selu Serdari kod Kotor-Varoši, Edinu Džeki, optuženom za zločine u Trusini i Jablanici, te Zemiru Kovačeviću, kojem se sudi za zločine u mjestu Sijekovac kod Broda.

Novi svjedoci će u četvrtak biti ispitani na suđenju Željki Jukiću, optuženom za zločine u Prozoru, Nihadu Bojadžiću, kojem se sudi za zločine u Trusini i Jablanici, te osmorici optuženih za zločine u Hadžićima - Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Dan poslije, na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolae Vintili, optuženima za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, bit će ispitan novi svjedok Tužilaštva.

Naredne sedmice nastavlja se preslušavanje snimaka na obnovljenim suđenjima Željku Ivanoviću, optuženom za zločine nad Srebreničanima, Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću za zločine u Bugojnu, kao i Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, kojima je na teret stavljen zločin u Krupi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: