BiH
0

Počinje drugi upisni rok na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

SRNA
Foto: Palelive.com
Foto: Palelive.com
Drugi rok za upis studenata na prvu godinu prvog ciklusa studija akademske 2012/2013. Univerziteta u Istočnom Sarajevu počinje danas, potvrdio je Srni prorektor za nastavu i studentska pitanja Radoslav Grujić.

"Poslije prvog upisnog roka napravili smo analizu interesovanja studenata za pojedine studentske programe, odnosno koliko smo studenata upisali i koliko ima slobodnih mjesta za drugi upisni rok", rekao je profesor Grujić. On je ocijenio da je, generalno, interes studenata za državne univerzitete bio manji nego prošle godine, o čemu govori i činjenica da se u prvom upisnom roku upisalo manje studenata u odnosu na prošlu godinu.

Grujić smatra da je jedan od razloga i to što je u ovoj generaciji srednjoškolaca bilo manje djece nego ranije, budući da je to, kako kaže, ratna generacija. Prema njegovim riječima, u prvom upisnom roku sva mjesta popunjena su jedino na Medicinskom fakultetu u Foči, s tim da je na Odsjeku zdravstvene njege ostalo nekoliko slobodnih mjesta. On je dodao da je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta jedini koji je raspisao konkurs za upis stranih studenata.

"Najveće interesovanje u prvom upisnom roku bilo je za Medicinski fakultet, zatim Filozofski, Učiteljski, a od tehničkih fakulteta najveći interes mladi su pokazali za Elektrotehnički, te Poljoprivredni, što je pozitivno kretanje. Upis na ostalim tehničkim fakultetima bio je u rangu prošlogodišnjeg", pojasnio je prorektor. On je dodao da je interesantno da je ove godine daleko manji interes pokazan za ekonomske fakultete. "Na svim ekonomskim fakultetima u BiH upisan je manji broj studenata nego u prethodnim generacijama", dodao je Grujić.

On je napomenuo da se od ove godine na Ekonomskom fakultetu na Palama otvara novi studijski program - turizam. "To je studijski program koji je prošao licenciranje i dobio rješenje, a sada idemo prema Vladi da nam odobri broj studenata koji će se upisati, tako da u septembru sigurno počinje upis studenata i na ovaj studijski program", rekao je Grujić. On je od novih studijskih programa naveo mediteransku agrokulturu na Poljoprivrednom fakultetu, zatim mehaničku preradu drveta na Mašinskom i crkveno pravo na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, koje još u fazi licenciranja.

Grujić je istakao da su ove godine licencirani studijski programi na drugom ciklusu na svim fakultetima na kojima to nije urađeno prošle godine. "Za prvi ciklus u ovoj godini izvršili smo potpunu reformu studija na Mašinskom fakultetu. Do sada je bio samo jedan profil, a sada imamo dva kroz tri modula. I studij geografije je takođe prošao reformu u odnosu na postojeći", dodao je Grujić.

Za drugi ciklus novi studijski program odnosi se na Poljoprivredni fakultet, te pedagogiju i psihologiju. "U fazi smo izrade studijskih programa i pripreme za licenciranje za treći ciklus i tokom septembra ili oktobra, a najkasnije do Nove godine očekujemo prijedloge", rekao je prorektor za nastavu i studentska pitanja.