Nije upisan planirani broj studenata
0

Fakulteti u RS još čekaju brucoše

FENA
Slobodnih mjesta za brucoše ima skoro na svim fakutetima dvaju univerziteta u Republici Srpskoj i nakon drugog upisnog roka.

Na fakultetima u Banjoj Luci mogu se upisati još 1.064 nova studenta, a u Istočnom Sarajevu je 1.379 slobodnih mjesta za svršene srednjoškolce koji žele nastaviti školovanje.

Prijemne ispite na univerzitetima u RS-u u drugom upisnom roku, prema preliminarnim rezultatima, uspješno je položilo više od 800 novih brucoša, od čega 528 na banjalučkim fakultetima.

Stručni saradnik za nastavu u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci Mirjana Subotić kaže da najviše slobodnih mjesta ima na Prirodno-matematičkom i Pravnom fakultetu.

Preliminarni podaci pokazuju da na brucoše čekaju i na Arhitektonsko-građevinskom, Filozofskom, Ekonomskom, Elektrotehničkom, Tehnološkom i Mašinskom, te fakultetima političkih nauka i fizičkog vaspitanja.

Subotić ipak napominje da nema mjesta baš na svim studijskim programima.

Nije upisan planirani broj studenata ni na Medicinskom fakultetu, odsjeku zdravstvena njega - vanredni studij, kao i na Poljoprivrednom fakultetu, dok na Pravnom fakultetu najviše mjesta ima za vanredni studij.

I u Istočnom Sarajevu je ostalo dosta slobodnih mjesta za one koji žele dobiti visoko obrazovanje, potvrđuje rektor tog univerziteta Mitar Novaković.

"Na Ekonomskom i tehničkim fakultetima ima još prostora da se upištu novi studenti", precizira Novaković.

U drugom upisnom roku prijemne ispite na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu polagalo je oko 400 kandidata, a njih oko 300 je bilo uspješno.

Za treći upisni rok fakulteti u RS-u će raspisati konkurs nakon 20. septembra.