BiH
0

Počeo trening edukatora za odgoj u ranom djetinjstvu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru aktuelne saradnje s državnim partnerima na svim nivoima za širenje pristupa kvalitetnom obrazovanju u ranom djetinjstvu, UNICEF je podržao četverodnevni trening za edukatore za odgoj u ranom djetinjstvu.

Tim od tri stručnjaka je pomogao obuku o francuskom modelu Male škole, a obuka je organizirana u saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Bosni i Hercegovini.

Ova inicijativa izgradnje kapaciteta je dio šireg partnerstva između UNICEF-a i Dubai Cares za mogućnosti ranog učenja u Bosni i Hercegovini.

"U sredini gdje samo oko 13 posto djece ima pristup obrazovanju u ranom djetinjstvu, važno je okupiti relevantne vladine partnere i stručnjake iz oblasti ranog djetinjstva, kako bi se značajno povećao pristup kvalitetnom predškolskom odgoju za svu djecu u BiH", kazala je predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles je naglasio da lekcije naučene o institucionalnoj podršci za poboljšanje predškolskog odgoja u Francuskoj, čine ovu zemlju kako ponosnom i dužnom da dijeli ta iskustava za dobrobit sve djece u Bosni i Hercegovini.

Seminaru su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava, predškolski odgajatelji i stručnjaci iz Republike Srpske, svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta.

Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH je pohvalio kvalitet radionice i naglasio ulogu UNICEF-a kao vodeće organizacije u reformi sistema predškolskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Ukupno je 45 učesnika steklo nove vještine kroz interaktivnu i inovativnu obuku, te će prenositi ova saznanja i iskustva kolegama u njihovim institucijama, školama i zajednicama, saopćio je UNICEF.