BiH
5

Počelo suđenje Marini Pendeš: Negirala optužbe, tvrdi da je proces montiran

SRNA
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane pred Sudom BiH danas je počelo suđenje Marini Pendeš koja se tereti za nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave dok je bila zamjenica ministra odbrane BiH.

Pendeš, koja se na prethodnom ročištu izjasnila da se ne osjeća krivom, i danas je negirala navode optužnice, tvrdeći da je riječ o montiranom procesu.

"Niti sam krivotvorila i ovjeravala ispravu, niti sam se neodgovorno ponašala kao zamjenica ministra odbrane", rekla je Pendeš.

Advokat Josip Muselimović, koji zastupa Pendeš, tvrdi da je optužnica neosnovana i da uloženi dokazi nisu bili dovoljni da bude podignuta.

On kaže da je indikativno što je u roku od 90 dana provedena istraga, potvrđena optužnica i zakazana glavna rasprava u ovom predmetu.

"Sve je urađeno svjetlosnom brzinom. Od 111 spornih dokumenata Pendeš je potpisala samo tri", rekao je Muselimović novinarima.

Pendeš, koja je ministrica odbrane BiH, tereti se da je obavljajući dužnost zamjenice ministra od juna 2013. do marta ove godine omogućila da savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću budu isplaćivane pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao, niti bio prisutan na radnom mjestu, čime je budžet BiH oštećen za 17.000 KM.