BiH
0

Počelo suđenje Branku Vlači za logore u Vogošći

Klix.ba
Zloglasni "Bunker kod Sonje"
Zloglasni "Bunker kod Sonje"
Suđenje Branku Vlači, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Vogošći kod Sarajeva, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da je optuženi Vlačo bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji su činili ljudi iz vojnih, policijskih i civilnih vlasti, te da su tokom 1992. godine zajedno počinili i pomagali progon nesrpskog stanovništva iz Vogošće i susjednih mjesta.

“Ulogu optuženog dokazat ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima. Oštećeni, koji su sve torture prošli, imali su priliku vidjeti i čuti optuženog”, rekao je Halilović.

Vlačo je, prema tužiocu, postavljen za upravnika logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, te je uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila u periodu od maja do kraja oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, zatočenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a na desetine ih se vode kao nestali. Vlačo je, smatra Tužilaštvo, i silovao jednu žensku osobu.

Kako bi potkrijepio navode optužnice, Halilović je predložio saslušanje 99 svjedoka, a planira prezentovati i preko 400 dokumenata.

S druge strane, Vlačin branilac Rade Golić je kazao da nije postojao širok i sistematičan napad, te da nije bilo plana da se izvrši progon nesrpskog stanovništva iz Vogošće i okolnih mjesta. Tokom dokaznog postupka, kako je rekao Golić, dokazivat će da optuženi nije bio član udruženog zločinačkog poduhvata.

Optuženi Vlačo bio je nedostupan pravosudnim institucijama sve do 16. januara 2012., kada je uhapšen u Crnoj Gori i izručen BiH i od tada se nalazi u pritvoru.

Prvi svjedok Optužbe bit će saslušan na suđenju zakazanom za 6. februar.