BiH
8

U januaru počinje suđenje Branku Vlači, optuženom za zločine u Vogošći

FENA
Suđenje Branku Vlači, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. u Vogošći počinje 16. januara iduće godine kad će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.

Državni tužilac Munib Halilović u optužnici je predložio 99 svjedoka, ali je na statusnoj konferenciji rekao da će od nekih odustati radi efikasnosti suđenja.

Branilac Rade Golić zatražio je od Suda BiH da optuženom dodijeli dodatnog branioca, navodeći da se radi o složenom slučaju.

On je rekao da će o dokazima Odbrane govoriti nakon što Optužba okonča dokazni postupak.

Prema Tužilaštvu BiH, Vlačo je, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, bio na poziciji upravnika logora poznatih pod nazivima "Bunker", "Sonja", "Planjina kuća", "Nakina garaža", te u drugim objektima.

Optužen je da je u tim objektima uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila.

"Zatočenici su ubijani, mučeni i zlostavljani. Tjerani su na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni", navedeno je u optužnici.

Vlači je, između ostalog, na teret stavljeno da je tukao i zlostavljao zatočenike, silovao u pansionu "Kon-tiki", te znao i odobravao zločine koje su počinili drugi vojnici, pripadnici policije ili paravojnih formacija.

On je BiH izručen iz Crne Gore početkom ove godine, od kad se nalazi u pritvoru.

Sudskim vijećem na tom suđenju predsjedava Minka Kreho, a članovi su još Željka Marenić i Ljubomir Kitić, prenosi Justice Report je online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.