BiH
22

Počeli radovi na izgradnji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

Klix.ba
Na osnovu glavnog projekta, koji je uradila firma „Es hydrotechich“' d.o.o. Sarajevo, radnici građevinske firme „Sela“, u srijedu 10. augusta ove godine, započeli su izgradnju pločnika u Titovoj ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije tog dijela Titove ulice, koji obuhvata prostor između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića, je 362.812,65 maraka, a zajednički ga finansiraju Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH sa jednakim iznosima sredstava.

Projekt rekonstrukcije pločnika izradila je firma ''Es hydrotechich'' d.o.o. Sarajevo, u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je u pitanju prostor uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik.

Nakon provedene tenderske procedure, za izvođača radova izabrana je građevinska firma „Sela“ sa čijim je direktorom Seadom Tutićem ugovor potpisao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, u ime investitora.

"Prvobitno će biti uklonjena kompletna oštećena asfaltna i betonska podloga na dubini od 60 centimetara duž cijele dionice, a zatim slijedi regulacija odvoda oborinskih voda. Nakon toga će biti postavljena tamponska podloga debljine 25 centimetara, te i armirana betonska podloga na koju će biti položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10x10x8 centimetara. Projektom je predviđena zamjena ivičnjaka, te postavljanje hidrauličnih rampi na prilazu glavnom ulazu. Na kraju radova će biti urađena i rekonstrukcija ograde oko zelenih površina", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme "Sela".

Za nadzor je zadužena firma Coning d.o.o. Sarajevo, a završetak radova planiran je za 75 dana, kako je regulisano i pomenutim ugovorom.