Prvi sastanak u NS
164

Počeli pregovori o novoj Vladi KS: Razgovara se o ciljevima, imena još nisu na stolu

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo počela je danas razgovore o novoj vladi, ali prije svega o ciljevima koji će se pred nju postaviti.

Prvi sastanak već je održan u prostorijama Naše stranke, a kako saznajemo, nastavak je planiran poslije podneva u organizaciji Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Iako se imenima premijera i ministara uveliko špekulira, kadrovska rješenja još uvijek nisu na stolu.

Kao najozbiljniji kandidat za novog premijera spominje se Edin Forto koji je Vladu KS predvodio u jednogodišnjem mandatu Šestorke.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U izjavi za Klix.ba Forto je kazao da Četvorka još nije u fazi razgovora o konkretnim imenima, ali da će se i to uskoro znati.

"Što se tiče formiranja Vlade KS, nismo došli u fazu razgovora o konkretnim imenima niti ko će rukovoditi kojim resorom. Dogovarali smo se o programu. Čim budemo imali konkretna imena, javnost će biti upoznata o njima. To će biti uskoro. Proces smjene je počeo", kazao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U kontestu te funkcije posljednjih dana spominje se i ugledna bankarka Sanela Pašić.

Kao novi ministri spominju se i Lejla Brčić, Haris Bašić, Admir Katica i Adnan Šteta, koji su bili dio vlade koju je kao premijer predvodio Edin Forto.

Još uvijek je u toku formalna smjena sada već bivše vlade Marija Nenadića, a sjednica o izglasavanju nepovjerenja trebala bi biti održana 30. novembra.