Sarajevo
0

Počela sjednica UO Vijeća za provođenje mira

SRNA
Sarajevo
Sarajevo
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira /PIC/ počeo je večeras u Sarajevu dvodnevnu sjednicu na kojoj će se razgovarati o prioritetima i izazovima sa kojima se BiH suočava, te o tome kako međunarodna zajednica može pomoći napretku u BiH, javio je dopisnik Srne.

Članovi PIC-a večeras će razgovarati sa predstavnicima nevladinih organizacija - Transparency international, Centri civilnih inicijativa i Spoljnopolitička inicijativa BiH.

PIC će, prema najavama, tokom novembarskog zasjedanja razmotriti napredak koji je BiH ostvarila na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova, a biće riječi i o pitanjima državne i vojne imovine, ustavne reforme i uslova iz Evropskog partnerstva, uključujući i popis stanovništva u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izjavio je juče da PIC, na ovom prvom zasjedanju nakon opštih izbora u BiH, neće razmatrati pitanje zatvaranja OHR-a. 

Za sutra je planiran sastanak PIC-a sa članovima Predsjedništva BiH, koji bi trebalo da prenesu očekivanja u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara, prijedlozima za budžet zajedničkih institucija BiH za narednu godinu, te kako namjeravaju podržati napredak u postizanju spoljnopolitičkog cilja BiH, odnosno napredak u evroatlantskim integracijama.

Sa članovima PIC-a razgovarat će hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, dok predsjedavajući Nebojša Radmanović boravi u Astani, gdje predstavlja BiH na zasjedanju OSCE-a. 

Zaključke koje usvoji PIC sutra će na konferencija za novinare u 15 sati saopštiti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i njegov prvi zamjenik i supervizor za Brčko Roderick Moore.
Sutra popodne PIC će izdati kominike.