|

Počela sjednica UO Vijeća za provođenje mira

Počela sjednica UO Vijeća za provođenje mira
0
S
SRNA
30.11.2010. u 18:38
0
komentara
0

dijeljenja
Počela sjednica UO Vijeća za provođenje mira Sarajevo
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira /PIC/ počeo je večeras u Sarajevu dvodnevnu sjednicu na kojoj će se razgovarati o prioritetima i izazovima sa kojima se BiH suočava, te o tome kako međunarodna zajednica može pomoći napretku u BiH, javio je dopisnik Srne.
Članovi PIC-a večeras će razgovarati sa predstavnicima nevladinih organizacija - Transparency international, Centri civilnih inicijativa i Spoljnopolitička inicijativa BiH.

PIC će, prema najavama, tokom novembarskog zasjedanja razmotriti napredak koji je BiH ostvarila na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova, a biće riječi i o pitanjima državne i vojne imovine, ustavne reforme i uslova iz Evropskog partnerstva, uključujući i popis stanovništva u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izjavio je juče da PIC, na ovom prvom zasjedanju nakon opštih izbora u BiH, neće razmatrati pitanje zatvaranja OHR-a.

Za sutra je planiran sastanak PIC-a sa članovima Predsjedništva BiH, koji bi trebalo da prenesu očekivanja u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara, prijedlozima za budžet zajedničkih institucija BiH za narednu godinu, te kako namjeravaju podržati napredak u postizanju spoljnopolitičkog cilja BiH, odnosno napredak u evroatlantskim integracijama.

Sa članovima PIC-a razgovarat će hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, dok predsjedavajući Nebojša Radmanović boravi u Astani, gdje predstavlja BiH na zasjedanju OSCE-a.

Zaključke koje usvoji PIC sutra će na konferencija za novinare u 15 sati saopštiti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i njegov prvi zamjenik i supervizor za Brčko Roderick Moore.

Sutra popodne PIC će izdati kominike.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.