BiH
0

PIC nastavlja zasjedanje razgovorom sa članovima Predsjedništva BiH

SRNA
Sjednica PIC-a (Foto: Arhiv)
Sjednica PIC-a (Foto: Arhiv)
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIK) danas će, u nastavku dvodnevnog zasjedanja, razgovarati u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH trebalo bi da PIC-u prenesu očekivanja u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara, prijedlozima za budžet zajedničkih institucija BiH za narednu godinu, te kako namjeravaju podržati napredak na planu evroatlantskih integracija.

Sa članovima   PIC-a razgovarat će hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, dok predsjedavajući Nebojša Radmanović  boravi   u Astani na zasjedanju OEBS-a.  

Upravni  odbor PIC-a počeo je sinoć  u Sarajevu dvodnevnu sjednicu na kojoj će se razgovarati o prioritetima i izazovima sa kojima se BiH suočava, te o tome kako međunarodna zajednica može pomoći napretku u BiH. 

 Članovi PIC-a sinoć su razgovarali   sa predstavnicima  Transparency Internationala, Centara civilnih inicijativa i Spoljnopolitičke inicijative BiH.

PIC će, prema najavama, tokom novembarskog zasjedanja razmotriti napredak koji je BiH ostvarila na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova, a bit će riječi i o pitanjima državne i vojne imovine, ustavne reforme i uslova iz Evropskog partnerstva, uključujući i popis stanovništva u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izjavio je ranije   da PIC, na ovom prvom zasjedanju nakon opštih izbora u BiH, neće razmatrati pitanje zatvaranja OHR-a. 
Zaključke, koje usvoji PIC,  tokom poslijepodneva na konferencija za novinare  saopštit će   visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i njegov prvi zamjenik i supervizor za Brčko Roderick Moore, a bit će objavljen i kominike.