BiH
0

PIC ponovo o ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da će Vijeće za provođenje mira (PIC) danas i sutra razmotriti sva pitanja koja se tiču BiH, uključujući i ispunjavanje uslova i ciljeva za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Incko je najavio da će domaće vlasti biti pozvane da ubrzaju proces ispunjavanja pet plus dva uslova i cilja i time ubrzaju proces transformacije OHR-a i odlazak visokog predstavnika.

"Prvi put su na sjednicu PIC-a pozvane i neke nevladine organizacije da nam daju svoje viđenje", rekao je Incko novinarima u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je prisustvovao konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma.

Prema njegovim riječima, za večeras je predviđena radna večera na kojoj će biti razgovarano o situaciji u BiH i njenim mogućnostima na evropskom putu, a za sutra sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Incko je dodao da predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović nije u mogućnosti da prisustvuje tom sastanku, jer predstavlja BiH na zasjedanju OEBS-a u Astani, glavnom gradu Kazahstana. 

Visoki predstavnik je ponovio da je važna brzina formiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih izbora, ali da je još važniji sadržaj koje će zastupati novi koalicioni partneri.