"Vincekovo Buna 2020"
25

Počela rezidba vinove loze kod Mostara: Vinogradari otkrili tajnu uspješnog vina

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na Buni kod Mostara u organizaciji Udruženja malih vinogradara i vinara "Buna" danas je održana deseta po redu kulturna manifestacija "Vincekovo Buna 2020“. Hercegovački vinogradari u mostarskom naselju Buna otkrili su tajnu uspješnog vina kojom su danas svečano obilježili početak radova na rezidbi vinove loze u vinogradima.

''Tajna dobrog vina je u dobrom grožđu i vinovoj lozi, koje može doći samo iz dobrog vinograda. No da bi vinograd bio plodonosan najvažniji su prvi radovi i prvo obrezivanje vinove loze'', rečeno je na ovom događaju.

Vincekovo Buna 2020“ je kulturna manifestacija koja uspješno okuplja veliki broj gostiju. Namjera ove kulturne manifestacije je da se svečano obilježi početak vinogradarske godine, radova u vinogradu, odnosno početak rezidbe u vinogradima na Buni i očuva tradicija uzgoja vinove loze, ali i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela.

Upravo zbog toga "Vincekovo“ na Buni se održava u mjesecu januaru oko blagdana svetog Vinka.

Glasnogovornik manifestacije Dražen Krešić kaže kako je namjera da se oko blagdana svetog Vinka koji se slavi 22. januara obilježi na duhovit i šaljiv način početak vinogradarske godine, odnosno prvih vinogradarskih radova koji počinju rezidbom.

''To su najvažniji radovi za uspješnu vinovu lozu, a moram reći da su zaista domaćini na Buni zadovoljni i da su om vina uspješna. Prošle godine posebno je bilo vino uspješno u vinogradu ovogodišnjeg domaćina, a domaćinstvo po neformalnom pravilu pripada onome koji ima najbolje vino'', pojasnio je Krešić.

Damir Lovrić koji je i jedan od utemeljitelja manifestacije pojašnjava kako je ''Vinceko'' na Buni nastalo po uzoru na tradiciju iz Hrvatske, te već sada postalo i tradicija hercegovačkih vinogradara.

Ovogodišnji domaćini Jozo Pinjuh i Božo Petrović preuzeli su odgovornost za dobar uzgoj vinove loze i kvalitetnog vina koje će se piti prilikom blagoslova naredne godine.

Nakon svečanosti u vinogradu druženje je nastavljeno uz pjesmu, gangu i tradicionalni čobana, mezu i nezaobilazne zdravice uz kako kažu najbolja vina, koje će trajati do večernjih sati.