Ključne teme
246

Počela proširena sjednica Vlade FBiH: Hoće li se posegnuti za drastičnim mjerama

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na proširenoj sjednici entitetskog organa izvršne vlasti raspravlja o situaciji na području bh. entiteta FBiH nastaloj zbog pandemije koronavirusa.

Na sjednicu su, osim članova Vlade FBiH, pozvani premijeri svih deset kantona u sastavu Federacije BiH te čelnici Entitetskog udruženja poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata, Privredne komore i Porezne uprave FBiH.

Na sjednicu su pozvani i članovi uprave policije, Civilne zaštite, Uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za programiranje razvoja, Direkcije robnih rezervi, Crvenog križa i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Danas bi mogla biti donesena i odluka o zatvaranju tržnih centara i ugostiteljskih objekata s obzirom na to da se ta mjera razmatra. Da li će vlast posegnuti za tim, bit će poznato danas.

Iz Vlade FBiH ranije je poručeno da od pojave koronavirusa Vlada FBiH kontinuirano, na osnovu informacija Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, poduzima mjere koje, prvenstveno, imaju za cilj zaštitu zdravlja stanovništva.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas bi trebala donijeti i odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica u vrijeme borbe s pandemijom koronavirusa.

Za danas je zakazana i sjednica Predsjedništva BiH i to na zahtjev člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Sjednici bi trebali prisustvovati i članovi Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta BiH i entitetski ministri zdravstva.