BiH
6

Počela manifestacija "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje"

Klix.ba
Aleksandra Savić
Pod sloganom "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje" i uz prigodan program Centar za mir i multietničku saradnju iz ovog grada obilježio je još jednu godišnjicu obnove Starog mosta i historijske jezgre pod okriljem UNESCO-a.

Centar za mir dodijelio je nagrade "Mostar Peace Connection" posthumno Lucianu Pavarottiju i trojici italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru.

Zvanični program počeo je izvedbom Šantićeve "Emine" na trubi sa Starog mosta za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić. U čast velikog prijatelja Mostara i BiH Luciana Pavarottija potom je na jednoj od kula Starog mosta, kuli Helebija, urađena videoprojekcija pjesme "Miss Sarajevo" u izvedbi pokojnog Pavarottija i Bona, a sve je to pratio performans na Starom mostu koji je izvela balerina iz baletne škole Arabesk.

Ranije je Pavarottijeva udovica Nicoletta Mantovani posjetila muzički centar "Pavarotti" te otvorila trajnu izložbu fotografija sa svečanosti otvaranja Muzičkog centra, koju je priredio i poklonio Centar za mir. Također zajedno sa direktorom Centra za mir Safetom Oručevićem i u pratnji italijanskog ambasadora u BIH Ruggera Corriasa položeno je i cvijeće poginulim novinarima italijanske državne televizije RAI Uno – Marcu Luchetti, Alessandri Oti i Dariju D'Angelu.

Na terasi restorana Labirint Pavarottiju je u nastavku večeri posthumno dodijeljena tradicionalna međunarodna nagrada "Mostar Peace Connection".

Pavarotti je prije 18 godina djeci i mladima Mostara poklonio je najljepši mogući dar – raskošan Muzički centar. U ime svog preminulog supruga, priznanje je preuzela Nicoletta Mantovani.

Centar za mir i multietničku saradnju je dodijelio i tradicionalne nagrade "Mimar mira" zaslužnim pojedincima za strpljiv, predan i prepoznatljiv doprinos u građenju i afirmaciji mira, u teškom ratnom i poratnom periodu.

Dobitnici ovogodišnje nagrade "Mimar mira" su: Alija Vidimlić, Milivoj Gagro, Alija Behram, Senad Hadžifejzović, Esad Duraković, Mugdim Karabeg, Blaž Slišković, Valentina Mindoljević, Zoran Botić, Enver Marić, Budimir Koprivica, Ekrem Dizdar, Ramiz Pandur, Alica Jakirović, Aleksandra Savić-Klub Aleksa, Jusuf Nikšić, Vildana Selimbegović, Vahid Halilhodžić, Safet Zec i Ivica Ćurković te posthumno Siniša Jokić, Toni Pehar, Vlado Puljić, Nijaz Slipičević i Muhamed Voljevica.

Iz Centra za mir najavili su i da će 23. jula ove godine, na godišnjicu obnove Starog mosta, na posebnoj ceremoniji biti dodijeljene nagrade "Mostar Peace Connection" drugim zaslužnim međunarodnim prijateljima koji su pomagali razvoju Mostara u najtežim vremenima.