BiH
0

Godišnjicu obnove Starog mosta: Počela manifestacija "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje"

Klix.ba
"Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje" - pod ovim sloganom i uz prigodan program Centar za mir i multietničku saradnju iz ovog grada obilježio je još jednu godišnjicu obnove Starog mosta i historijske jezgre pod okriljem UNESCO-a. Centar za mir večeras dodijeljuje nagrade "Mostar Peace Connection" posthumno Lucianu Pavarottiju i trojici italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru.

Zvanični program počeo je izvedbom Šantićeve Emine na trubi sa Starog mosta za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić. U čast velikog prijatelja Mostara i BiH Luciana Pavarottija, potom je na jednoj od kula Starog Mosta, kuli Helebija, urađena video projekcija pjesme "Miss Sarajevo" u izvedbi pokojnog Pavarottija i Bone Voxa a sve je to pratio performans na Starom mostu koji je izvela balerina iz baletne škole Arabesk.

Ranije je Nicoletta Mantovani supruga Luciana Pavarottija posjetila muzički centar „Pavarotti“, te otvorila i trajnu izložbu fotografija sa svečanosti otvaranja Muzičkog centra, koju je priredio i poklonio Centar za mir. Također zajedno sa direktorom Centra za Mir Safetom Oručevićem i u pratnij italijanskog ambasadora u BIH Rugera Coriassa položeno je i cvijeće poginulim novinarima italijanske državne televizije RAI UNO – Marku Lučeti, Alessandru Saši Otu i Dariu Di Anđelu.

Na terasi restorana „Labirint“ Lucianu Pavarottiju u nastavku večeri će posthumno biti dodijeljena tradicionalna međunarodna nagrada „Mostar Peace Connection“. Pavarotti je prije 18 godina Lućano djeci i mladima Mostara poklonio je najljepši mogući dar – raskošan Muzički centar. U ime svog preminulog supruga, priznanje će preuzeti gospođa Nicoleta Manotvani.

Centar za mir i multietničku saradnju će također večeras dodijeliti i tradicionalne nagrade „Mimar mira“, zaslužnim pojedincima za strpljiv, predan i prepoznatljiv doprinos u građenju i afirmaciji mira, u teškom ratnom i poratnom periodu.

Dobitnici ovogodišnje nagrade "Mimar mira" su: Alija Vidimlić, Milivoj Gagro, Alija Behram, Senad Hadžifejzović, Esad Duraković, Mugdim Karabeg, Blaž Slišković, Valentina Mindoljević, Zoran Botić, Enver Marić, Budimir Koprivica, Ekrem Dizdar, Ramiz Pandur, Alica Jakirović, Aleksandra Savić-Klub Aleksa, Jusuf Nikšić, Vildana Selimbegović, Vahid Halilhodžić, Safet Zec, Ivica Ćurković te posthumno Siniša Jokić, Toni Pehar, Vlado Puljić, Nijaz Slipičević i Muhamed Voljevica.

Iz Centra za mir najavili su i da će 23. jula ove godine, na godišnjicu obnove Starog mosta, na posebnoj ceremoniji biti dodijeljene nagrade "Mostar Peace Conecttion" drugim zaslužnim međunaronim prijateljima koji su pomagali razvoju Mostara u najtežim vremenima.