BiH
0

Centar za mir obilježava godišnjicu obnove Starog mosta, Pavarottijeva udovica otvara izložbu u Mostaru

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje!", pod ovim sloganom i uz prigodan program – praćen videoprojekcijama, počasnim skokovima sa bakljama sa luka Starog mosta, te dodjelom priznanja, Centar za mir i multietničku saradnju iz ovog grada obilježit će narednih dana još jednu godišnjicu obnove Starog mosta i historijske jezgre pod okriljem UNESCO-a.

Jedna od glavnih svečanosti dogodit će se u četvrtak, 14. jula u 20:30 sati na terasi restorana "Labirint" u Starom gradu, kada će tradicionalna međunarodna nagrada "Mostar Peace Connection" biti, posthumno, dodijeljena na ime slavnog svjetskog tenora i humaniste, Luciana Pavarottia.

Prije nešto više od 18 godina Luciano Pavarotti poklonio je djeci i mladima Mostara valjda i najljepši mogući dar – raskošan Muzički centar izgrađen i opremljen po svjetskim standardima na temeljima nekadašnje zgrade osnovne škole u naselju Luka. Projekat je prepoznala i podržala britanska fondacije War Child kako bi se i uz muzičku terapiju i druženje pomoglo ljudima u postratnoj BiH, posebno mladima. U znak zahvalnosti građana Mostara, Muzički centar je na svečanosti otvaranja 21.decembra 1997 godine, ponio ime svog dobrotvora i donatora, Luciana Pavarottija.

Za proteklih osamnaest godina na hiljade djece i mladih su pohađali škole gitare, baleta, animiranog filma, modernog plesa, zatim likovnu radionicu ili su bili članovi hora Pavarotti. U to vrijeme, prije 18 godina, ovaj čin je za porušeni Mostar značio više od same izgradnje objekta. Značio je novu nadu i poruku kako Mostar i njegova tragedija nisu ostali zaboravljeni.

Upravni odbor Centra za mir i multietničku saradnju zbog toga je ovogodišnju nagradu "Mostar Peace Conecttion", poklonio posthumno umjetniku i humanisti Pavarottiju, potvrđujući i na taj način kako Mostar ne zaboravlja svoje dobrotvore i prijatelje.

Ovom nagradom ime Luciana Pavarottija dodaje se uz imena prethodnih dobitnika tog međunarodnog priznanja, Nelsona Mandele, Muhameda El Baradeija, Vaclava Havela, Alojza Mocka, Sulejmana Demirela i Irine Bokove i brojnih drugih.

U ime svog preminulog supruga, priznanje će kraj Starog mosta preuzeti gospođa Nicoleta Manotvani. Istog dana, tokom posjete muzičkom centru "Pavarotti", supruga slavnog tenora otvorit će trajnu izložbu fotografija sa svečanosti otvaranja Muzičkog centra, koju je priredio i poklanja Centar za mir.

Priznanje "Mostar Peace Connection" bit će iste večeri, također posthumno, dodijeljeno i trojici novinara italijanske državne televizije RAI UNO – Marku Lučeti, Alessandru Saši-Otu i Dariu D-Anđelu. Činili su prvu stranu novinarsku ekipu koja ušla u ratom zahvaćeni Mostar kako bi razgovarali sa građanima Mostara i dokumentirali njihovo stradanje. Poginuli su zajedno na tom časnom zadatku, 28.januara 1993. godine, nakon što je na njih sa položaja HVO ispaljena granata.

Centar za mir i multietničku saradnju dodijeliće iste večeri na terasi „Labirint“ u historijskoj jezgri Mostara, uz prigodnu svečanost, i svoje tradicionalne nagrade "Mimar mira". To će biti treći put zaredom da se ovo priznanje dodjeljuje zaslužnim pojedincima za strpljiv, predan i prepoznatljiv doprinos u građenju i afirmaciji mira, u teškom postratnom periodu.