BiH
0

Počela gradnja prve roditeljske kuće u RS

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci postavio kamen-temeljac za izgradnju prve roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Dodik je podsjetio da je za izgradnju kuće osigurano 850.000 KM zahvaljujući humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", a sav prikupljeni novac nalazi se na računu udruženja "Iskra" koje će i voditi brigu o dinamici radova.

"Jedna od najtežih vijesti za roditelja je kada mu ljekar saopći da mu dijete boluje od malignih bolesti. Društvo mora prepoznati važnost ovog problema i pružiti podršku porodicama koje se bore s najtežim bolestima", rekao je Dodik.

Šefica banjalučkog Odjela hematoonkologije dr. Jelica Samardžić-Predojević je istakla da je izuzetno važno da je javnost prepoznala problem i podržala humanitarnu akciju kako bi se pomoglo oboljeloj djeci i njihovim porodicama.

"Izgradnja kuće će imati višestruki značaj, prije svega smanjit će materijalne troškove za porodice, a djeci će omogućiti blizak i konstantan kontakt sa matičnim odjeljenjem na kojem se liječe, djelimično će im zamijeniti kućnu atmosferu i pružiti značajnu psihološku podršku te dati na znanje da u svom problemu nisu sami", rekla je Samardžić-Predojević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prisutnima se obratila i Rada Vještica, predstavnica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", koja je ovom prilikom kazala da djeca koja se liječe od karcinoma prolaze pakao i da će im taj put sigurno biti lakši boravkom u roditeljskoj kući.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS od malignih bolesti trenutno se liječi 20 mališana, dok je 35 djece u fazi "održavanja", odnosno kod kuće uzimaju citostatike u vidu tableta.

Roditeljska kuća trebala bi biti sagrađena već sredinom idućeg mjeseca, a činit će je sedam apartmana, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, igraonica i prostorije za kreativne radionice. U dvorištu će se nalaziti zelena površina sa igralištem i nekoliko parking mjesta za potrebe stanara.