{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donacija za završetak Roditeljske kuće, objekat u funkciji do kraja godine

A
9.10.2015. u 12:40
0
1
Donacija za završetak Roditeljske kuće, objekat u funkciji do kraja godine
0
Ugovor o donaciji u iznosu od 115.248 konvertibilnih maraka Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH čija će sredstva pomoći završetku radova na izgradnji Roditeljske kuće potpisan je danas u Sarajevu.
Naime, Islamska zajednica u BiH je putem Vakufske direkcije obezbjedila sredstva potrebna za završetak izgradnje Roditeljske kuće. Sredstva su donirana od humanitarne organizacije Al-Najat iz Kuvajta.

Islamska zajednica u BiH je putem Vakufske direkcije do sada uručila donacije u vrijednosti od 546.248 KM. Sredstva su donirana od organizacija Al-Najat, International Islamic Charitable Kuwajt, Generalni sekretarijat za Vakufe države Kuvajt, Al-Kawser i naroda Kuvajta. Ova sredstva će omogućiti završetak preostalih radova na objektu koji će biti gotovi do kraja ove godine.

Fikret Kubat, projekt menadžer Udruženja Srce za djecu koja djeluju od raka u Federaciji BiH, nakon današnjeg potpisivanja ugovora o donaciji poručio je da oboljela djeca dolaze sa područja cijele Federacije BiH, te je iz tog razloga ova kuća i važna. 

"Porodična atmosfera koju će pružiti kuća doprinijet će bržem izlječenju djece što je za nas jako važno", istakao je Kubat.

Podsjetio je da je projekat pokrenut prije četiri godine i da je tada cilj bio vrlo daleko.

"Ali evo danas smo jako blizu tog cilja, a zahvaljujući ljudima velikog srca. Današnja sredstva ćemo utrošiti u završetak radova i do kraja godine mi očekujemo da ćemo objekat pustiti u funkciju, završiti sve radove", naglasio je Kubat. 

Prema podacima Udruženja, godišnje imaju od 50 do 60 novooboljele djece od svih vrsta malignih bolesti.

"Mi smo radili analize na nivou Federacije BiH, kolike su potrebe i mislimo da će kapaciteti sasvim dovoljno zadovoljiti. Sigurno se neće dogoditi da neko od roditelja ostane bez mogućnosti da boravi u ovom objektu", dodao je Kubat.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović naveo je da se "današnjom donacijom zatvorila finansijsku konstrukciju objekta"

"Ovo je jedan od objekata koji nas je sve okupio. U ovom objektu učestvovali su svi predstavnici našeg društva, pojedinci, sve kategorije, među kojima je i Islamska zajednica", kazao je Zajimović.

Naglasio je da je riječ o projektu koji je u interesu društva.

"Ovo je projekat koji nema nikakvih boja. Zato što je to projekat čisto humanog karaktera", poručio je Zajimović.

Istakao je da sada ostaje samo da se govori o otvaranju Roditeljske kuće.

"Mi danas izjavljujemo da smo završili izgradnju Roditeljske kuće i time je objekat završen, ali ne i aktivnosti po pitanju liječenja naših mališana i po pitanju brige njihovih roditelja", pojasnio je Zajimović i pozvao sve da i dalje budu uz ove ljude.

Kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 666 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata. 

U njoj će biti deset apartmana, multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, te prostorije za Udruženje. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 miliona KM. Trenutno se izvode unutrašnji mašinski i zanatski radovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: