Gušenje protivnika
96

Po Vučićevom receptu: Kako Dodik privatizuje političku scenu Republike Srpske

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Po oprobanom receptu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, lider SNSD-a Milorad Dodik u Republici Srpskoj na sličan način se rješava neistomišljenika, istrošenog kadra ili nepouzdanih ministara i lidera.

Neki od najlojalnijih koalicionih partnera Milorada Dodika u posljednjih nekoliko mjeseci i godina našli su se na radaru, a zatim udaru, kako vladajućeg SNSD-a, tako i stranačkih kolega koji, zanimljivo, prije ili kasnije, dobiju Dodikovu naklonost i podršku. Istovremeno i opozicija se i dalje, prilično neuspješno, oporavlja od unutrašnjih i vanjskih udara.

U posljednje vrijeme jaki potresi pogodili su skoro sve stranke koje participiraju u političkom životu ovog bh. entiteta, naravno, osim SNSD-a.

Pogođena je bila Srpska demokratska stranka (SDS), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija (SP), Narodna demokratska partija (NDP), dok se malo manje zatresla i Partija demokratskog progresa (PDP).

Sve su to stranke koje na neki način kroje život građana u RS-u. Istina, neke od njih su godinama partneri sa SNSD-om, dok su SDS i PDP već godinama na drugoj strani terena.

Trgovina ličnim interesima radi punom parom

No, mnogi sumnjaju da iza svega stoji upravo Milorad Dodik s planom razbijanja opozicije na sitne dijelove, uz "kažnjavanje" neposlušnog kadra, pa čak i lidera, partnerskih stranaka, a sve s ciljem uspostavljanja lojalnih pojedinaca koji će iz drugih centrala raditi po nalogu šefa SNSD-a i njegove politike.

Stevandić (US) i Nešić (DNS) u parlamentarnim klupama (Foto: H. M./Klix.ba)
Stevandić (US) i Nešić (DNS) u parlamentarnim klupama (Foto: H. M./Klix.ba)

Mnogi koji su poderali članske kartice opozicionih stranaka ili su osnovali novu partiju za veoma kratko vrijeme postali su bliski SNSD-u ili su čak i obukli dres Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Neki su jednostavno u trgovini ličnih interesa odlučili zaboraviti sve što su mislili i govorili pa su se priključili vozu s likom aktuelnog člana Predsjedništva BiH.

Tako je, naprimjer, Nenad Stevandić napustio SDS 2015. godine, a zatim osnovao Ujedinjenu Srpsku koja je satelitska stranka SNSD-a. Stevandić je, ispostavit će se, godinama lojalni Dodikov vojnik, a za tu vjernost redovno dobija viđenije funkcije na entitetskom ili državnom nivou.

"Postigli su više za ove četiri godine nego neke stranke za dvadeset i više", rekao je nedavno premijer RS-a na proslavi četvrte godišnjice od osnivanja Ujedinjene Srpske.

Dodik i Petrović (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Dodik i Petrović (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Prije dvije godine važna karika SDS-a, tada gradonačelnik Doboja, Obren Petrović prešao je u Dodikove redove, za šta je nagrađen platom državnog parlamentarca. Dodik je tako zadao jedan od najtežih udaraca rivalskom SDS-u u posljednjih nekoliko godina.

Da nije kraj Dodikovom uplitanju u SDS pokazuje i najnoviji slučaj tajnih razgovora s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem (SDS). Oni su navodno razgovarali o projektima i saradnji, baš u izbornoj godini. Jasno je, cilj je "preuzeti" i Bijeljinu od protivnika te potući i ono malo opozicije što je ostalo u ovom entitetu.

No, da u strategiji pravljenja političke scene po mjeri jedne stranke i jednog čovjeka nemaju mjesta samo opozicione stranke, osjetio je donedavno neprikosnovneni predsjednik DNS-a Marko Pavić i dugogodišnji politički prijatelj Milorada Dodika.

Nakon niza manjih ili većih nesuglasica izvršen je svojevrstan puč u DNS-u. Suptilan napad je izvršio Nenad Nešić, državni parlamentarac koji je preuzeo dužnost v. d. predsjednika. Pavić se od tada nije oglašavao u javnosti, dok se Nešić na javnim skupovima redovno pojavljuje tik uz Dodika, jer čini "jedinstvenu srpsku reprezentaciju".

"Raspad" DNS-a počeo je i odlaskom Nedeljka Čubrilovića i osnivanjem DEMOS-a s još nekoliko dugogodišnjih članova DNS-a. No, nakon nedavne burne sjednice NSRS-a, kada se raspravljalo o dokumentu "Program reformi BiH", uzdrmana je i njegova stolica jer, kako su ga optužili Dodik i ministar policije Dragan Lukač, nije zaštitio parlament te je dopustio anarhiju.

Idemo dalje. Nakon posljednjih izbora dotučeni opozicioni lider NDP-a, kao veliki kritičar lika i djela Milorada Dodika, Dragan Čavić ipak se priklonio SNSD-u u zamjenu za direktorsku poziciju u Elektrokrajini. Zaboravio je Čavić šta je on govorio o Dodiku, ali i Dodik o njemu, no podsjetimo se.

Dragan Čavić u društvu dojučerašnjih protivnika
Dragan Čavić u društvu dojučerašnjih protivnika

"On je najveći politički gubitnik Srba i najveći štetočina po srpske nacionalne interese u posljednje dvije decenije politike RS-a", znao je izjaviti Čavić o Dodiku.

"Laže gospodin Čavić, bukvalno laže, jedan običan lažac, lažov, frustriran, nedorečen, izgubljen. Luzer koji je izgubio sve izbore i koji uporno svoju ljutnju pokušava nametnuti čitavom narodu", govorio je Dodik.

I nelojalni članovi opozicionog PDP-a odlučili su, zasigurno uz podršku vladajućeg režima, napraviti novu stranku u Doboju pod imenom PDP 1999 koja, budimo iskreni, za sada ne igra nikakvu ozbiljnu ulogu, ali se može očekivati određena ofanziva uoči oktobarskih lokalnih izbora.

Na radaru je Petar Đokić

Još je preostala vjerna SNSD-ova Socijalistička partija na čelu sa Petrom Đokićem. Pitanje je trenutka kada će agilnije krenuti rušenje autoriteta Đokića unutar stranke, a da se radi o procesu koji je počeo govori sinoćnja inicijativa poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji su zatražili od premijera Radovana Viškovića smjenu ministra rudarstva i energetike Petra Đokića. U javnosti Đokić je upleten u dvije afere; jednu u vezi sa sumnjivom diplomom, a drugu u vezi s poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.

Nekada nerazdvojni Pavić, Dodik i Đokić
Nekada nerazdvojni Pavić, Dodik i Đokić

Da bi Dodik taj prljavi posao mogao prepustiti Pavićevim partijskim drugovima najbolje govori komentar predsjednika SNDS-a koji se distancirao od tog problema.

"Nema formalnih zahtjeva u Vladi RS-a, niti unutar koalicije, za smjenu Petra Đokića. Ali postoje špekulacije", poručio je.

Ako se u obzir uzme da vladajući režim nezvanično pod kontrolom drži većinu medija u tom entitetu uz javni servis RTRS-a, uz podršku srbijanskih tabloida koji su pod kontrolom Aleksandra Vučića, onda je jasno da će teško opstati svako koga "dotakne" pero čiji diktat dolazi iz centrale SNSD-a.

Koliko uspijeva strategija Milorada Dodika najbolje pokazuju izborni rezultati. Njegova stranka, ali i on lično, ima sve veću podršku stanovnika RS-a, dok su od opozicije ostali još samo ostaci. Da li će narod prepoznati ovaj rukopis, a opozicija se trznuti i izbaviti iz svojevrsne Dodikove omče ili će se "pogušiti" u oktobru, ostaje da se vidi.