Parlament FBiH
418

Po plaćama se ne razlikuju "lijevi" i "desni", mjesečna primanja zastupnika i do 4.911 KM

Er. M.
Prosječna primanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH iznose oko 3.500 KM bez uračunatog mjesečnog paušala od 660 KM. U septembru ove godine najveća primanja ostvario je zastupnik HDZ-a BiH Mladen Bošković na čiji je račun iz džepova građana entiteta FBiH uplaćeno 4.911 KM.

Jedni su lijevo - drugi su desno, jedni su vlast - drugi su opozicija, u parlamentarnoj sali jedni druge optužuju za kriminal, ali kada je riječ o uzimanju novca iz džepova građana entiteta FBiH, svi su podjednako enormno plaćeni za "rad".

Ubjedljivo najviše sredstava iz budžeta Federacije BiH u septembru ove godine isplaćeno je zastupniku HDZ-a BiH i zamjeniku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladenu Boškoviću.

On je dobio 3.504 KM osnovne plaće, 188 KM naknade za topli obrok, 300 KM naknade za odvojeni život i 259 KM naknade za troškove smještaja. To znači da je na Boškovićev račun "leglo" 4.251 KM, ali tu nije kraj. On je pored ovih sredstava dobio i 660 KM mjesečnog paušala, što znači da su njegova ukupna primanja u septembru iznosila 4.911 KM.

Među rekorderima su i zastupnik SDA Asim Kamber (4.575 KM), zastupnik SBB-a Munib Jusufović (4.555 KM), zastupnik HDZ-a BiH Marijan Klaić (4.541 KM) i zastupnik SDA Husein Rošić (4.441 KM).

Zvanični podaci o isplaćenim plaćama i ostalim naknadama pokazuju kako je stanje, kada je riječ o primanjima, skoro identično u "lijevim" i "desnim" klubovima, odnosno među parlamentarcima koji su dio parlamentarne većine i parlamentarcima koji su opozicija.

Primanja zastupnika SDA Osmana Ćatića iznose 3.724 KM, primanja zastupnika SDP-a Damira Mašića 3.694 KM, zastupnice SBB-a Azre Hadžić-Bećirspahić 4.208 KM, zastupnika DF-a Dževada Adžema 4.344 KM, a zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić 3.685 KM.

Niža primanja evidetirana su kod pojedinih zastupnika, ali razlog za to je vrlo jednostavan: oni su tek nedavno preuzeli dužnosti federalnih zastupnika poput Jasminke Ibrišimović iz SDA koja je u septembru primila 2.185 KM.

Na spisku zastupnika koji ne primaju plaću već samo paušale nalazi se i nekoliko zastupnika koji nemaju ili nisu imali zasnovan radni odnos u Parlamentu FBiH.