{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plenum građana Mostara zahtijeva ostavku Vlade HNK-a

F
17.2.2014. u 13:29
2
8
Plenum građana Mostara zahtijeva ostavku Vlade HNK-a
2
Predstavnici Plenuma građana i građanki Mostara uručili su predsjedniku Skupštine Hercegovačko-neretvanskoh kantona (HNK), Ramizu Jelovcu, zahtjeve među kojima je smjena kantonalnee Vlade te ukidanje beneficija i paušala političarima.
Jelovac je predstavnike Plenuma primio u devastiranoj zgradi kantonalne Skupštine, koja je zapaljena u nasilnim protestima prije deset dana, te je obećao da će Kolegij Skupštine danas ili sutra razmotriti te zahtjeve, a nakon toga će biti sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNK-a.

Za to vrijeme stotinjak demonstranata okupilo se na ulici ispred zgrade Skupštine HNK-a, te su uz zvižduke i povike "Ostavke! Ostavke!", popratili razgovor predsjednik tog zakonodavnog tijela i predstavnika Plenuma.

"Neću ići u političke ocjene onoga što su zahtjevi Plenuma, ali ono što sam vidio iz medija, to su redovita pitanja koja su bila i koja će biti u proceduri (Skupštine HNK-a)", kazao je Jelovac u izjavi za novinare.

Pored ostavke Vlade HNK-a, Plenum traži ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom na nivou HNK-a, zatim traži službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNK-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koji su kažnjeni novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupa.

Kada su u pitanju zakoni čije usvajanje traži Plenum, Jelovac je rekao kako su već dugo u skupštinskoj proceduri, a osnovni problem je novac koji je potreban u kantonalnom budžetu za provedbu tih zakona.

"SDA će ići u Skupštinu s prijedlogom za smanjenje plaće budžetskih korisnika za 30, 20 i 10 posto. Ministrima i zastupnicima bi se smanjile plaće za 30 posto i taj novac bi bio podloga za Zakon o socijalnoj zaštiti", kazao je Jelovac, član SDA.

Zdenko Bubaš, član Koordinacijskog odbora Plenuma građana i građanki Mostara, naglasio je kako je osnovni cilj rada Plenuma vratiti ljudima čast, bez obzira na njihovo porijeklo i socijalni položaj.

"Želimo da se naša djeca školuju normalno, da se završetka školovanja mogu zaposliti, jer ovo kako je do sada išlo, mladi nemaju nikakvu perspektivu", istaknuo je Bubaš.

Na pitanje ima li Plenum legitimitet predstavljati sve građane Mostara, Bubaš je rekao kako je Plenum otvoren za sve te da na sjednicu Plenuma mogu doći i govoriti svi zainteresirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: