BiH
0

Plenum građana Mostara upozorava na policijsku represiju

FENA
Plenum građana i građanki Mostara oglasio se otvorenim pismom u kojem upozorava na, kako se navodi, konstantnu psihičku represiju i pritisak nad demonstrantima koji provodi policija.

Članovi Plenuma već tri mjeseca svakodnevno na Španskom trgu protestuju zbog ekonomskog i socijalnog stanja u državi, a svakodnevnim slikanjem i snimanjem građana, te slanjem prekršajnih naloga ljudima koji govore na protestnim skupovima, policija vrši psihičku represiju i pritisak na ljude, te ih na taj način pokušava obeshrabriti, navodi se u otvorenom pismu.

U posljednje vrijeme, navodi se dalje, pritisak policije dostiže vrhunac, a desetine građana je dobilo prekršajne prijave s novčanim kaznama od stotinu i pet stotina maraka.

"Policija ministra Bevande ohrabruje i dopušta osobama, koje su vidno pod utjecajem droge i alkohola, da uznemiravaju i provociraju mirne demonstrante. Očekujemo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika kako bi građani Mostara imali ista prava kao i građani zemalja iz kojih oni dolaze. Molimo Vas za hitnu reakciju kako bi se očuvao krhki mir koji se represijama i pritiscima dovodi u pitanje", navodi se u otvorenom pismu Plenum građana i građanki Mostara.