BiH
11

Dva protesta u Mostaru: Policija nasrnula na građane

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Nekoliko desetina građana Mostara prosvjedovalo je danas od 12 do 13 sati na Španskom trgu gdje su još jednaput ponovili svoje zahtjeve te ukazali na loše socijalno i ekonomsko stanje.

Tokom protesta, kako su saopćili iz Plenuma građanki i građana Mostara, u ulici Nikole Šubića Zrinskog građanke Mostara zaustavila je policija pri pokušaju mirne šetnje.

"Pet djevojaka, noseći transparente pokušale su da izraze svoje nezadovoljstvo mirnom šetnjom, a nakon što ih je policija zaustavila, krenule su u zgradu MUP-a da podnesu zahtjev za obrazloženje ograničavanja slobode kretanja. Djevojkama su se pridružila petorica građana Mostara, a onda je grupa policajaca i specijalaca u ulici Kralja Zvonimira "nasrnula" na građanke i građane Grada Mostara", stoji u saopćenju.

Stoga je Plenum građanki i građana Mostara uputio otvoreno pismo načelniku MUP-a Draženku Miletiću, u kojem traže da im javno obrazloži prema kojoj i čijoj zapovjedi je građanima zabranjeno osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja.

"Zahtijevamo od Vas da javno obrazložite zašto ograničavate kretanje građanki i građana, a samim tim i ugrožavate naše osnovno ljudsko pravo - pravo da izrazimo svoje mišljenje i pravo na mirno kretanje", stoji u pismu.

Protest će danas biti ponovno održan na Španskom trgu, s početkom u 17 sati.