Poruke sa sastanka
137

Plenkovićev "šamar" Amerikancima: Podržao zahtjeve Čovića u vezi Južne interkonekcije

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kazao kako podržava njegov stav u vezi s Južnom interkonekcijom.
Plenković je istakao da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.

"Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH", navodi se u saopćenju uredu premijera Hrvatske.

Hrvatski premijer je jasno kazao kako podržava stav Dragana Čovića.

"Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH", stoji u saopćenju.

Podsjećamo, već mjesecima predsjednik HDZ-a trpi kritike od ambasade SAD i visokih zvaničnika ove zemlje. Nedavno je upozoren od savjetnika američkog sekretara Jamesa O'Briena da prestane sa opstrukcijom implementacije projekta Južne gasne interkonekcije koji bi omogućio diverzifikaciju pravaca snabdijevanja.

Kritici Čovića nešto ranije se pridružio se i sam američki državni sekretar Blinken koji je uputio pismo ministrima vanjskih poslova Hrvatske i BiH.

"Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodjelovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", napisao je tada Blinken.

Ovakve poruke iz Zagreba su jasan pokazatelj da uz Čovića ni hrvatski premijer nije preozbiljno shvatio kritike i upozorenja iz Washingtona.