Nakon sjednice
20

Plenković i Zvizdić o Pelješkom mostu: BiH štiti svoje interese, Hrvatska želi dobre odnose

Klix.ba
Andrej Plenković i Denis Zvizdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Andrej Plenković i Denis Zvizdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Hrvatske Denis Zvizdić i Andrej Plenković nakon današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, naglasili su kako ove dvije zemlje rade sve za očuvanje dobrih međususjedskih odnosa.

Na pitanje novinara ima li išta sporno u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta koja bi trebala početi ove jeseni, Zvizdić je odgovorio kako se BiH ne želi miješati u unutrašnja pitanja Hrvatske.

"Mi se kao BiH nikad ne miješamo u unutrašnja pitanja drugih država. Naš zadatak je da štitimo interese BiH. Posmatramo to s aspekta neškodljivog prolaza u unutrašnje vode BiH, u skladu s Konvencijom UN-a o pravima na moru. Imamo formiran tim za pregovore, sastavljen od resornih ministara i velikih stručnjaka iz te oblasti. BiH još nije usvojila konačne strateške planove o budućnosti naših teritorijalnih voda. Sve ostalo je unutrašnje pitanje Hrvatske. Osobno se zalažem za poštivanje međunarodnih standarda i konvencija", rekao je Zvizdić.

Plenković je dodao kako su on i Zvizdić danas razgovarali o brojnim mostovima koji trebaju povezati Hrvatsku i BiH, ali je naglasio veliki značaj Pelješkog mosta za jug Hrvatske.

"Sve što Hrvatska radi je u skladu s međunarodnim pravima i u duhu dobrih međususjedskih odnosa", naglasio je Plenković.

Nakon što je predsjednica Hrvatske Kolina Grabar-Kitarović nedavno izjavila kako se "treba suočiti s činjenicom sa se iz takozvane Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca", Zvizdić i Plenković su odgovorili i na pitanja o borbi s terorizmom i ekstremizmom.

"Terorizam je globalni problem i niko od njega nije zaštićen. Mi smo u potpunosti posvećeni aktivnoj borbi rješavanja problema terorizma i bilo kakvog radikalizma. U posljednjih 16 mjeseci, niko iz BiH nije otišao na strana ratišta. To su podaci naših obavještajnih agencija", istaknuo je Zvizdić.

Plenković je dodao kako ni iz Hrvatske proteklih godina niko nije otišao na ratišta na Bliski Istok. On je naglasio kako ne očekuje da teme o terorizmu opterećuju odnos BiH i Hrvatske.

"Kada je riječ o saradnji u oblasti sigurnosti i borbi protiv terorizma, jedan on današnjih potpisanih sporazuma upravo se tiče bolje razmjene informacija i saradnje", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je naglasio i kako od BiH očekuje neselektivni pristup u procesuiranju ratnih zločina te kvalitetnu razmjenu informacija i komunikaciju.