BiH
0

Plava revolucija u Bosanskom Grahovu

Klix.ba
Sedamnaestog dana zvanične predizborne kampanje, autobus Plave revolucije na čelu sa predsjednikom Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnikom u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH, Mladenom Ivankovićem Lijanovićem, stigao je u Bosansko Grahovo.

Ova, mahom povratnička opština u Livanjskom kantonu, nekada je imala više od osam hiljada stanovnika, a danas manje od dvije hiljade. Bosansko Grahovo poznato je po vanrednim prirodnim bogatstvima, šumskim prostranstvima, neiskorištenim turističkim biserima - Šatorskom jezeru, te selu Preodac, mjestu sa tri stotine vrela pitke vode.

Kako Bosansko Grahovo danas, i 17 godina nakon ratnih razaranja 1995. godine, izgleda kao scenografija za ratni film sa najsporijim oporavkom u BiH, Boljitkovi kandidati za predstojeće lokalne izbore itekako su svjesni da je strateška programska načela Narodne stranke Radom za boljitak – spasiti radna mjesta, porodicu, dom i rodnu grudu, potrebno što hitnije pretočiti u konkretnu lokalnu politiku koja će spriječiti demografsku katastrofu koja prijeti ovoj opštini, navodi se u saopćenju stranke.

"Plava revolucija, koja je nastala kao revolt zbog dosadašnjih loših politika, kao faktor stabilizacije, obnove, povratka, ekonomskog razvoja u lokalnim sredinama, za Boljitkovce u Bosanskom Grahovu predstavlja politiku nade i budućnosti. Kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za načelnika Bosanskog Grahova, Milan Pokrajac, kazao nam je da se kandidovao za ovu funkciju sa namjerom da pobijedi i donese ovoj opštini prijeko željeni boljitak", stoji u saopćenju.

"Posljednjih 17 godina nakon rata, Grahovo ide najsporijim koracima naprijed. Najslabiji je povratak, najmanje je obnovljenih kuća, omladine nema nikako. Naš plan je da u našu opštinu vratimo život, prvenstveno jačanjem seoskih domaćinstava, razvojem gazdinstava i otvaranjem manjih pogona koja bi zapošljavala omladinu i obezbijedila njen povratak u Bosansko Grahovo. Ovdašnju školu pohađa mali broj učenika, isključivo iz razloga što se mladi ljudi ne vraćaju i što ovdje žive, uglavnom samo staračka domaćinstva. Omladina nema obnovljene kuće, nema izvora za život, nema radnih mjesta. Mi ćemo učiniti sve da otvorimo što više radnih mjesta, bez pretjeranih predizbornih obećanja, koje su ovdje, rodonačelnici loših politika davali i nakon čega je ostalo sve zapušteno i bez perspektive. Bosansko Grahovo obiluje šumom, izletištima na Šator-planini, koju je „Nacionalna geografija“ proglasila za najljepšu planinu Balkana, na kojoj imamo Šatorsko jezero na nadmorskoj visini od 1560 metara i prelijepom selu Preodac sa 300 vrela pitke vode. Sve te resurse, imajući u vidu stočarstvo i poljoprivredu kojima su se Grahovljaci vijekovima bavili, od čega su živjeli, planiramo da iskoristimo kako bi oživjeli naše Bosansko Grahovo. Zato pozivam sve birače naše opštine da izađu na izbopre i glasaju po svom nahođenju, ali da daju povjerenje meni i drugim kandidatima Narodne stranke Radom za boljitak, jer smo odlučni da stavimo tačku na dugogodišnje odumiranje i stagnaciju. Slušaj srce, spasi Bosansko Grahovo“, poručio je Boljitkov kandidat za načelnika Bosanskog Grahova Milan Pokrajac.

Nakon Bosanskog Grahova, karavan Plave revolucije Narodne stranke Radom za boljitak, sedamnaestog dana zvanične predizborne kampanje, nastavlja put ka Bosanskom Petrovcu i Bihaću, o čemu će mediji i javnost biti blagovremeno obaviješteni putem saopćenja.

Saopćenja, fotografije i audio izjave sa turneje Boljitkovog autobusa, kojim je planirano da se obiđe 87 općina u našoj zemlji, gdje Boljitkovi kandidati izlaze na izbore, kao i načela iz Programa Narodne stranke Radom za boljitak za lokalne izbore 2012. godine, možete pronaći i na Boljitkovoj web stranici www.zaboljitak.ba.