|

Platforma je osnov za formiranje vlasti

Platforma je osnov za formiranje vlasti
0
F
FENA
22.2.2011. u 18:35
11
komentara
0

dijeljenja
Platforma je osnov za formiranje vlasti
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) je u utorak na sjednici u Sarajevu razmatralo političku situaciju u zemlji i proces implementacije izbornih rezultata.
Konstatirano je da je zadovoljavajuća dinamika formiranja vlasti u Sarajevskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, tamo gdje su potpisnici Platforme imali skupštinske većine.

Ocijenjeno je da je implementacija izbornih rezultata u ostalim kantonima i višim nivoima obilježena blokadama uspostave zakonodavne vlasti od onih koji žele ovaj proces iskoristiti za definiranje Bosne i Hercegovine kao isključivo prostog zbira triju etničkih skupina i sve stranke kao isključive predstavnike samo jednog naroda te dovesti zemlju u stanje potpunog haosa.

SDP nikada neće pristati na to i dalje smatra da je potpisana Platforma osnov za formiranje vlasti na svim nivoima, saopćeno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve političke subjekte, prije svega HDZBiH i HDZ 1990, koji vrše višemjesečnu blokadu konstituiranja kantonalnih skupština i izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, da odmah prestanu s tim nezakonitim aktivnostima i omoguće uspostavu zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, a potom i u Bosni i Hercegovini.

Povodom poziva na odstrel deset osoba hrvatske nacionalnosti iz Bosne i Hrvatske i Hrvatske, koji je objavljen na jednom ekstremističkom mediju, Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve organe sigurnosti da taj poziv ozbiljno shvate i pruže neophodnu zaštitu tim ličnostima.

Posebno je indikativno da se među deset osoba na čiju se likvidaciju poziva nalaze i dva člana najužeg rukovodstva SDP-a, i to potpredsjednik SDP-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i članica Predsjedništva SDP-a Lidija Korać, navodi SDPBiH u saopćenju za javnost.

Predsjedništvo SDP-a smatra ovaj čin ozbiljnom prijetnjom po sigurnost spomenutih osoba, kao i dijelom ukupnog plana destabilizacije BiH koji je očito na djelu. Zbog toga Predsjedništvo SDP-a očekuje od svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini, a posebno od dva HDZ-a, da javno osude ovaj ekstremistički poziv na likvidaciju osoba koje se nalaze na toj listi kako bi se otklonila sumnja da iza ovoga stoji bilo koja politička stranka.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...