{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Platforma je osnov za formiranje vlasti

F
22.2.2011. u 18:35
0
11
Platforma je osnov za formiranje vlasti
0
Platforma je osnov za formiranje vlasti
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) je u utorak na sjednici u Sarajevu razmatralo političku situaciju u zemlji i proces implementacije izbornih rezultata.
Konstatirano je da je zadovoljavajuća dinamika formiranja vlasti u Sarajevskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, tamo gdje su potpisnici Platforme imali skupštinske većine.

Ocijenjeno je da je implementacija izbornih rezultata u ostalim kantonima i višim nivoima obilježena blokadama uspostave zakonodavne vlasti od onih koji žele ovaj proces iskoristiti za definiranje Bosne i Hercegovine kao isključivo prostog zbira triju etničkih skupina i sve stranke kao isključive predstavnike samo jednog naroda te dovesti zemlju u stanje potpunog haosa.

SDP nikada neće pristati na to i dalje smatra da je potpisana Platforma osnov za formiranje vlasti na svim nivoima, saopćeno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve političke subjekte, prije svega HDZBiH i HDZ 1990, koji vrše višemjesečnu blokadu konstituiranja kantonalnih skupština i izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, da odmah prestanu s tim nezakonitim aktivnostima i omoguće uspostavu zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, a potom i u Bosni i Hercegovini.

Povodom poziva na odstrel deset osoba hrvatske nacionalnosti iz Bosne i Hrvatske i Hrvatske, koji je objavljen na jednom ekstremističkom mediju, Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve organe sigurnosti da taj poziv ozbiljno shvate i pruže neophodnu zaštitu tim ličnostima.

Posebno je indikativno da se među deset osoba na čiju se likvidaciju poziva nalaze i dva člana najužeg rukovodstva SDP-a, i to potpredsjednik SDP-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i članica Predsjedništva SDP-a Lidija Korać, navodi SDPBiH u saopćenju za javnost.

Predsjedništvo SDP-a smatra ovaj čin ozbiljnom prijetnjom po sigurnost spomenutih osoba, kao i dijelom ukupnog plana destabilizacije BiH koji je očito na djelu. Zbog toga Predsjedništvo SDP-a očekuje od svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini, a posebno od dva HDZ-a, da javno osude ovaj ekstremistički poziv na likvidaciju osoba koje se nalaze na toj listi kako bi se otklonila sumnja da iza ovoga stoji bilo koja politička stranka.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: