SDUBiH
0

Sankcionisati lidere HDZ-a i SDP-a ili raspisati nove izbore

FENA
Država Bosna i Hercegovina ulazi u vrlo dramatičan period u kojem se o njenoj budućnosti kao države pokazuje sva nesposobnost i ograničenost rezonovanja lidera "pobjedničkih stranaka", saopćila je danas Socijaldemokratska unija BiH.

"Bosna i Hercegovina, njeni građani i narodi s obzirom na sve kroz šta su u proteklih dvadeset godina prošli nisu zaslužili da budu taoci izražene sujete i nerealnih ambicija dva čovjeka, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića, koji manipuliraju i sa građanskim i sa nacionalnim interesima svojih birača", tvrde u SDU.

U SDU navode da je za svaku kritiku i osudu javnosti međusobno prebacivanje odgovornosti lidera SDP-a i HDZ-a za neformiranje vlasti u BiH.

"Opstrukcijom formiranja kantonalnih vlasti predsjednik HDZ-a Dragan Čović zloupotrebljava Izborni zakon BiH, dok sa druge strane lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ne prihvata odluke CIK-a i odredbe Izbornog zakona, te svojom nesposobnošću uvodi BiH u opasnu igru uzurpacijom sazivanja Doma naroda Parlamenta FBiH kršeći Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Rezultat ovakve politike bit će daljnja destabilizacija države BiH kroz tri nacionalna politička bloka i sve izraženije unutrašnje podjele pojedinih institucija kao što su Centralna izborna komisija BiH, Savez sindikata, Hrvatsko narodno vijeće i pojedini mediji", tvrde u SDU.

Demokratska javnost sve je više svjesna da je bh. društvo postalo talac političkih lidera koji promoviraju samo svoj lični interes, a sukob oko fotelja od prvog dana kriju iza demagoških fraza o prihvatanju odnosno neprihvatanju političke platforme.

Rukovodstvo SDUBiH traži od PIC-a i OHR-a da hitno zaustave sve one najavljene radnje usmjerene u pravcu ustavne anarhije u FBiH koja može dovesti do podrivanja ustavno-pravnog poretka BiH i nemogućnosti konstituiranja vlasti na državnom nivou.

Stoga SDUBiH poziva OHR i PIC da sankcioniraju lidere HDZ-a i SDP-a kao glavne kočničare u formiranju vlasti i blokade evropskog puta BiH.

Ukoliko se OHR ne odluči na ovaj korak onda SDUBiH zahtjeva od visokog predstavnika Valentina Inzka da se u saradnji sa CIK-om BiH raspišu vanredni izbori u BiH.