Novi sadržaji
160

Planine u bijelom ruhu: Jahorina otvorila gondolu, Bjelašnica se sprema za ski sezonu

M. N.
Jahorina (Foto: TO Istočno Sarajevo)
Pripreme za otvorenje skijaške sezone na olimpijskim ljepoticama Jahorini i Bjelašnici su u punom jeku. Ljubitelje zimskih sportova očekuju i novi sadržaji, a naše ljepotice je već prekrio snijeg.

Na Jahorini je danas puštena u funkciju nova gondola Javor - Partizan čije će otvorenje biti svečano obilježeno koncertom Saše Matića u 20 sati.

Ovom događaju prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i Srđan Đoković, otac proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Radi se o instalaciji kompanije Leitner kapaciteta 2.700 skijaša na sat i dužine 1.100 metara. Gondola ima ukupno 36 desetosjednih kabina od kojih je jedna VIP prilagođena za posebne namjene. Izgrađena je na trasi koja je najmanje izložena vjetru i magli tako da će raditi i kada ostale instalacije nisu u mogućnosti. Spaja dio skijališta Prača sa dijelom skijališta Poljice, što je nedostajalo u prethodnom periodu.

Uz gondolu su izgrađene i tri nove staze dužine 5 km, glavna i najveća staza prekrivena je sistemom osnježavanja i izgrađeni su vjetroustavi. Osim što će značajno doprinjeti povećanju kvaliteta skijanja na Jahrorini, kabinska gondola Javor – Partizan će biti svojevrsna turistička atrakcija prilagođena i za panoramsko razgledanje, te će na adekvatan način upotpuniti ponudu Olimpiskog centra Jahorina tokom cijele godine.

Od ove godine novina je saradnja između ZOI'84 i OC Jahorina. Sezonska karta kupljena u ZOI’84 važit će dva dana u sezoni na skijalištu Olimpijskog Centra Jahorina. S druge strane, sezonska karta OC Jahorina će važiti na skijalištu Bjelašnica tri uzastopna dana.

Na Bjelašnici su u toku pripreme za otvorenje skijaške sezone. Izvršen je remont i farbanje ski liftova. Postavljeni su reflektori na trasi ski lifta Kolijevka, a postavljeni su i topovi za vještačko osnježenje. Sve staze bi trebale biti spremne za skijanje 10. decembra.