BiH
41

Planinarski savez priprema mnogo aktivnosti za planinare

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Planinarski savez BiH je danas u Sarajevu predstavio bogat plan aktivnosti koje će biti organizovane u narednom periodu.

Predsjednik Planinarskog saveza BiH Zijad Deljo najavio je četiri događaja koja će biti organizovana, a koja će dodatno doprinijeti razvoju planinarenja i sportskog turizma u našoj zemlji.

Elvedin Bešić iz Planinarskog društva Bobovac je najavio Dan planinara 2013, koji će se održati na Ravan planini.

Bešić je rekao kako će domaćin sleta planinara 17. i 18. augusta biti Općina Kakanj. Dodao je da očekuje više hiljada učesnika, a slet će se održati u organizaciji PD Bočica na Ravan planini. Svoj dolazak je već prijavilo više od 300 učesnika iz čitave BiH, a pripremljen je bogat sportski sadržaj.

U subotu, 17. augusta, će biti održan Orienteering kup, koji je najavio prof. dr. Valentin Garkov, profesor na katedri za orienteering i zimske sportove u Bugarskoj. On je u našu zemlju došao kao član komisije Međunarodne orienteering organizacije, kako bi pomogao našoj zemlji da prestane biti jedina zemlja u regiji koja nema orienteering savez.

Garkov je istakao da su napravljene dvije karte budući da se takmičenje ne može odigrati bez njih, a u subotu će svi zainteresovani imati priliku vidjeti šta je orienteering kao sport.

"Već sam se zaljubio u olimpijske planine i BiH i čim bude osnovan savez insistirat ću da BiH dobije jedno veliko takmičenje jer imate sve preduslove za to", rekao je Garkov.

Zoran Milovanović iz Srbije, predsjednik Grupe Jugoistočne Evrope za orienteering, kaže da u regiji postoji 12 članova grupe, dok je BiH pridruženi član, ali se radi na tome da postane punopravni član.

"Ove karte su izrađene po međunarodnim standardima. Jedna je izrađena za Veliko polje na Igmanu, a druga je karta centra grada, tj. područja Velikog i Malog parka i okoline. Narednog vikenda počinje prvo takmičenje, a nadamo se da će postati tradicionalno i međunarodno", rekao je Milovanović.

PS BiH je organizovao i odlazak planinara na Olimp, drugi najviši vrh na Balkanu, povodom stogodišnjice prvog uspona. Planiran je odlazak stotinu bosanskih planinara, ali će vjerovatno otputovati njih 150. Polazak je zakazan za 10. septembar, a ostaje se dva dana.

Mladen Rudež, pomoćnik ministra turizma i okoliša FBiH najavio je Drugi međunarodni simpozij o temi "Planinarski objekti u funkciji razvoja turizma u BiH, iskustva zemalja JI Evrope".

Ovo je drugi događaj, a planirano je održavanje sve do 2016. godine. Cilj skupa je razvoj turizma u našoj zemlji.