biznis
0

Turska i Hrvatska najatraktivnije destinacije za bh. građane

Anadolija
Istanbul (Foto: AFP)
Istanbul (Foto: AFP)
BiH bilježi konstantan rast u broju posjeta i noćenja stranih turista. Tako je za prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu godinu, zabilježen porast turističkih posjeta za 7,5 posto, rečeno je na konferenciji za medije u Sarajevu organizovanoj povodom Svjetskog dana turizma.

Sekretar Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Mirko Bošković rekao je da je po službenoj statistici, BiH za prvih sedam mjeseci posjetilo 15.200 gostiju iz Italije, a po statistici mostarskog aerodroma, koji ima charter letove samo sa italijanskim odredištima, u jednom pravcu je bilo više od 30.000 gostiju iz Italije.

Bošković je dodao da postoji tendecija da svake godine dolazi do blagog, ali ipak rasta gostiju, posebno sa tržišta Južne Koreje.

Predsjednica Udruženja i dekanesa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Banjaluci Marija Knežević kazala je da BiH spada u sami vrh interesovanja svjetskih turista u mnogim stvarima i podsjetila da je prošle godine u Londonu bh. turizam svrstan u top deset destinacija.

“Da bismo mi razvili svoj turizam, potrebno je da naše mnogobrojne i raznovrsne sirove turističke potencijale da pretvorimo u turističke proizvode”, pojasnila je Knežević i dodala da je BiH Evropi jako zanimljiva zbog neiskorištenih potencijala.

Član Udruženja Sead Krupalija rekao je da kada je u pitanju masovni turizam još uvijek su atraktivne Turska i Hrvatska, a putovanja u Egipat i Tunis su drastično smanjena u posljednje dvije godine, zbog dešavanja u ovim zemljama.

Dragan Sokolović iz Olimipijskog centra Jahorina podsjetio je na važnost i veliki broj zimskih centara u BiH.

“Pored Jahorine, koja je po meni, još uvijek lider u zimskom turizmu, imamo i Bjelašnicu, Igman, Vlašić, Kupres, Blidinje i neke manje lokalitete koji zaslužuju zvanje skijališta”, pojasnio je Sokolović.

Prema njegovim riječima, Jahorina je za nadolazeću zimsku sezonu spremnija nego ikada.

On je podsjetio da bi bilo dobro da povodom 30 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, budu organizovane i dobre državne aktivnosti i svečanost.

Danas je naglašena i važnost vode kao turističkog resursa i bogatstva BiH.