BiH
6

Plakalo: Za naredni izvještaj o napretku bit će odgovorni građani BiH

FENA
Haris Plakalo
Haris Plakalo
Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je da je izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine očekivan, ali kako će za izvještaj o narednoj godini biti direktno odgovorni građani Bosne i Hercegovine.

"Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u 2014. godini, ili bolje kazano nenapretku, u krajnju ruku je i očekivan. Stoga niko se u Bosni i Hercegovini nema potrebe tome previše čuditi", naveo je Plakalo u saopćenju za javnost.

Ono što je sada najvažnije, smatra on, jeste da se u Bosni i Hercegovini 12. oktobra provedu fer i korektni izbori po evropskim i međunarodnim standardima, jer upravo na tim izborima građani će odlučiti da li će biti promjena u izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u narednoj godini.

"Da bi se došlo do boljeg izvještaja, da bi se napravio konkretniji iskorak i sustigle zemlje regije, Bosna i Hercegovina mora imati jedinstveniju i snažniju kako unutrašnju tako i vanjsku politiku, mora imati one političke predstavnike koji ne obećavaju mnogo, ali koji imaju konkretne rezultate svog dosadašnjeg rada i koji mogu ponuditi programe koji će Bosnu i Hercegovinu približiti euroatlanskim integracijama. Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja će predstavljati snagu građana, politika kompromisa i jedinstva svih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju evropske integracije i ciljevi koji su zacrtani na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Zato su upravo građani Bosne i Hercegovine odgovorni za izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za narednu godinu, jer u nedjelju oni su ti koji daju jači motor i brzinu, ili drže kočnicu na putu Bosne i Hercegovine ka Briselu", istakao je Plakalo, saopćeno je iz Evropskog pokreta.