{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i dalje u zastoju prema Evropi

F
14.10.2014. u 18:17
11
32
BiH i dalje u zastoju prema Evropi
11
BiH i dalje u zastoju prema Evropi
Bosna i Hercegovina nije prevazišla zastoj u procesu evropskih integracija, navedeno je u Izvještaju o napretku BiH za 2014. godinu, čije je rezultate danas predstavnicima civilnog društva predočio Georg Ziegler, zamjenik šefa Sekcije za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije.
Na sastanku održanom u Sarajevu, Ziegler je naglasio da je BiH ostvarila vrlo ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterija i nije prevladala zastoj u procesu evropskih integracija dok većina ostalih zemalja u regiji odlučno napreduje.

"Ovakva nezadovoljavajuća situacija je najvećim dijelom uzrokovana nedostatkom kolektivne političke volje vođstva u Bosni i Hercegovini. Učinkovitost i funkcioniranje političkih institucija na svim nivoima vlasti moraju biti unaprijeđene i hitno se mora uspostaviti funkcionalan mehanizam koordinacije o pitanjima EU", izjavio je Ziegler.

Nevladine organizacije koje su prisustvovale prezentaciji djeluju u različitim oblastima, uključujući političku analizu, prava žena te manjina.

Evropska unija održava redovne konsultacije s predstavnicima nevladinih organizacija i njihov važan doprinos se traži prilikom pripreme godišnjih izvještaja o napretku za zemlje koje se žele pridružiti Uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: