Evropski pokret u BiH
7

Plakalo: Poruke von der Leyen jasne, bez reformskih zakona nema novca, a ni početka pregovora sa EU

S. Š.
Haris Plakalo (Foto: Fena)
Haris Plakalo (Foto: Fena)
Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je nakon posjete i obraćanja predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kako je ova posjeta potvrda nastavka proaktivnog odnosa evropske administracije prema BiH.

Po njegovim riječima, važno je što je za kraj ovih aktivnosti Bosna i Hercegovina ostavljena kao zadnja stanica u okviru posjete predsjednice Evropske komisije.

"Obraćanje predsjednice Evropske komisije bilo je i više nego jasno, posebno u smislu povećanja privrednog i ekonomskog standarda BiH, digitalizacije te zelene tranzicije, što i jeste u agendi Evropske komisije kao važni prioriteti i politike same unije", izjavio je Plakalo za Fenu.

Kako kaže, ponuda je na stolu, itekako kvalitativna i kvantitativna, od razvoja privrede, infrastrukture, poboljšanja i jačanja tržišta, digitalizacije.

"Sve su to oblasti na koje Evropska komisija usmjerava najveću pažnju i interes, ali isto tako predsjednica Evropske komisije Von der Leyen istakla je da bez reformi, bez napretka, novac koji je predviđen za Bosnu i Hercegovinu može biti prebačen drugim zemljama Zapadnog Balkana, i to je nešto što Bosna i Hercegovina ne smije propustiti, posebno što je Evropska unija detektovala privredu Bosne i Hercegovine kao još uvijek nerazvijenu, a taj novac bi itekako dobro došao za podizanje same privrede", smatra Plakalo.

Potvrđeno je da je perspektiva Bosne i Hercegovine u uniji, i pohvaljen je određeni napredak, ali je također naglašeno ubrzano donošenje zakona iz 14. prioriteta, prije svega zakona o sudovima i zakona i sprječavanju sukoba interesa, kao važnim zakonima iz oblasti pravosuđa. Ipak nije preciziran datum početka pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom, što pokazuje sa koliko opreza Von der Leyen pristupa ovom pitanju, što je i razumljivo, budući da je indirektno poručeno da se usvoje određeni zakoni u narednom periodu, i to je dovoljna poruka.

"Također, predsjednica EK je svjesna i same važnosti Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i prisustva stranih sudija u državom Ustavnom sudu pa je na taj upit, istakla da to treba biti dogovor svih unutar Bosne i Hercegovine radi budućnosti evropske perspektive svih građana ove zemlje, što pokazuje da itekako postoji informiranost i razumijevanje o samom prisustvu još uvijek međunarodnog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu", rekao je Plakalo.

Stoga, zaključio je, važno je iskoristiti ove smjernice i poruke kako bi se postigli kompromisi i napravili napreci unutar Bosne i Hercegovine radi interesa građana i naroda Bosne i Hercegovine, i stvaranja boljeg ekonomske, privredne, industrijske, i svakako političke situacije.