BiH
25

Plaće bez rada: Za bivše potpredsjednike i njihove savjetnike više od 300.000 KM

Piše: M. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kabineti predsjednika i dva potpredsjednika FBiH u 2015. godini izdvojili su 312.339 KM za otpremnine i naknade službenicima koji su sišli sa funkcije, pokazao je izvještaj Ureda za reviziju institucija FBiH.

U kabinetu predsjednika FBiH zbog prekobrojnosti je otpremnine dobilo šest uposlenika, koji su se žalili Odboru državne službe za žalbe, a plaća im je isplaćivana do datuma pravosnažnosti rješenja o prestanku radnog odnosa. Za ove bivše uposlenike izdvojeno je ukupno 23.863 KM.

Osim toga, jedan savjetnik, koji je razriješen dužnosti u septembru 2014. godine, za prva tri mjeseca 2015. godine dobio je 10. 531 KM (neto 6.019 KM).

Ovu naknada poznatiju kao "bijeli hljeb" propisuje Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a ona znači da funkcioneri nakon prekida radnog odnosa mogu nastaviti dobijati plaću u trajanju od 12 mjeseci ili dok ne nađu novi posao ili ispune uslove za penziju. Po istom ovom zakonu savjetnici imaju pravo na isto, ali u trajanju od šest mjeseci i samo ako su na radnom mjestu bili duže od dvije godine.

U kabinetu potpredsjednika FBiH koji je iz reda bošnjačkog naroda za četiri savjetnika prethodnog potpredsjednika, od kojih su dvojica razriješeni dužnosti u decembru 2014. godine, a preostala dvojica u februaru 2015., u 2015. godini obračunato je i isplaćeno 86.294 KM (neto 49.079 KM). Također, prethodnom potpredsjedniku FBiH, koji je ostvario uslove za odlazak u penziju isplaćena je otpremnina od 17.684 KM.

U Uredu potpredsjednika iz reda srpskog naroda "bijeli hljeb" dobio je bivši potpredsjednik (12 mjeseci) i njegova četiri savjetnika (po šest mjeseci). Po ovom je osnovu izdvojeno 150.888 KM (neto 86.630 KM). Također, dvojici savjetnika prethodnog potpredsjednika FBiH, koji su ostvarili uslove za odlazak u penziju isplaćena je otpremnina od 23.079 KM.

U izvještaju revizora navodi se da su značajna finansijska sredstva u 2015. godini izdvojena za plaće i naknade zaposlenika koji nisu aktivno radili u navedenom periodu.

Revizori su pronašli da sredstva za ove naknade nisu posebno planirana u budžetskom zahtjevu, niti su Budžetom FBiH za 2015. godinu odobrena, a nisu tražena ni sredstva tekuće rezerve za neplanirane izdatke otpremnina zbog prekobrojnosti. Zbog ovoga se smatra da izdavanje ovih naknada nije vršeno u skladu sa zakonom.