Haris Silajdžić
0

"Pitanje imovine riješiti u skladu sa Ustavom"

SRNA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da rješavanje pitanja državne imovine, koja je definisana kao jedan od preduslova transformacije OHR-a, mora biti u skladu sa Ustavom BiH, Sporazumom o pitanjima sukcesije i pravnim presedanima koji već postoje u BiH.

Tokom današnjeg susreta sa ambasadorima Organizacije islamske konferencije (OIK) u Sarajevu, Silajdžić je osudio napad izraelske mornarice na konvoj brodova koji su nosili humanitarnu pomoć za Pojas Gaze.

On je zahvalio ambasadorima OIK-a za doprinos u radu Savjeta za provođenje mira (PIK) preko ambasadora Turske, kao predstavnika OIK-a u PIK-u, navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je pozvao visoke zvaničnike zemalja članica OIK-a da prisustvuju komemoraciji u Srebrenici i izrazio nadu da će članice OIK-a uskoro donijeti odluku o, kako se navodi, "zvaničnom obilježavanju genocida u Srebrenici i u svojim zemljama".

Sagovornici su na sastanku razmijenili mišljenje o proteklom obilježavanju 10. godišnjice Igmanske inicijative, te predstojećem samitu "EU - zapadni Balkan".