Ekmeleddin Ihsanoglu
0

"Želimo unaprijediti odnose sa BiH"

FENA
Ekmeleddin Ihsanoglu
Ekmeleddin Ihsanoglu
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddinom Ihsanogluom.

„Bosna i Hercegovina, i to je bila tema razgovora, traži da unaprijedi bilateralne odnose koji već postoje između BiH i Organizacije islamskih zemalja, a naša zemlja je u toj organizaciji u statusu posmatrača“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na pres-konferenciji nakon susreta.

Do sada smo, dodao je, imali dobre odnose, dobro smo sarađivali i konkretno, posebno na planu izgradnje objekata u koje su se vraćali oni koji su morali napustiti BiH.

„Želimo dobre odnose, želimo unapređenje tih odnosa i konačno razgovarali smo o unapređenju statusa BiH u status punog članstva. Mi želimo da budemo punopravna članica, ali kao što smo objasnili generalnom sekretaru, zbog naših specifičnosti u BiH, mi ćemo kada dođe vrijeme zatražiti punopravno članstvo, kada se steknu uslovi u BiH“, kazao je Silajdžić.

Izrazio je nadu da će u tom trenutku Organizacija islamskih zemalja razumjeti razloge našeg kašnjenja i istovremeno „da ćemo imati punu podršku, posebno generalnog sekretara“.

„Ja u to ne sumnjam, kao što smo i do sada imali izuzetnog prijatelja Bosne i Hercegovine, prijatelja bez rezerve. To je generalni sekretar koji je uvijek bio s nama i ostat će s nama“, kazao je predsjedavajući Silajdžić.

Generalni sekretar OIC Ekmeleddin Ihsanoglu je podsjetio da je u BiH prvi put bio 1995. godine, te da je ovo drugi put da posjećuje BiH u svojstvu generalnog sekretara OIC.

„Što se tiče eventualnog zahtjeva BiH za puno članstvo u OIC, radujemo se danu kada će doći do toga i bit ćemo uvijek tu da podržimo BiH u prihvatanju ovog zahtjeva. Mi smo veoma raspoloženi da podržimo BiH u eventualnom budućem unapređenju statusa, iz statusa posmatrača u puno članstvo“, poručio je Ihsanoglu.

Tokom boravka u BiH, delegacija OIC imala je različite aktivnosti uključujući i prisustvo na poslovnom forumu BiH 2010.

„Bilo nam je drago da učestvujemo u radu ovog foruma i da na taj način, između ostalog, pokažemo solidarnost, a i podršku svim naporima koji su uloženi i napretku koji je postignut u BiH, kazao je generalni sekretar OIC-a.

„U toku sastanaka koje sam imao i sa članovima Predsjedništva BiH i sa predsjedavajućim Vijeća ministara i predstavnicima vlasti BiH izrazio sam, u ime Organizacije islamske konferencije, punu podršku Bosni i Hercegovini u njenim međunarodno priznatim granicama“, kazao je Ihsanoglu.

Također smo, dodao je, izrazili i namjeru OIC da nastavi pružati podršku BiH u njenom razvoju putem svih svojih zemalja članica.

Što se tiče pitanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, Ihsanoglu je kazao da je OIC uspostavio fond za pomoć procesu povratka te da je razgovarano o nastavku aktivnosti vezanih za ovu pomoć i omogućavanju održivog povratka svim povratnicima u BiH.