500 KM
1.1k

Pitali smo parlamentarce hoće li povišicu dati u humanitarne svrhe: Evo šta su nam rekli

B. R. i S. Š. U.
Zastupnički dom Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je da će povišicu plate od 500 KM uplaćivati udruženju Pomozi.ba. Pitali smo druge parlamentarce da li će povišicu uplatiti u humanitarne svrhe.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je jučer, 27. juna, usvojio ovogodišnji budžet koji podrazumijeva povećanje plate uposlenima u državnim institucijama do 100 KM, ali i parlamentarcima, ministrima Vijeća ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine za 500 KM.

Opozicija je glasala protiv, dok vladajući pravdaju da su to morali učiniti kako bi se povećala plata potplaćenim radnicima državnih institucija, jer su i političari i radnici pod istom budžetskom stavkom. Ako i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine prihvati ovo povećanje, onda će se ono i desiti.

Izetbegović je poručio da će od stranačkih kolega, koji su državni zvaničnici, tražiti da također tih 500 KM povišice daju u humanitarne svrhe.

Neko je već uplatio

Zastupnik SDA Halid Genjac je već uradio ono što je Izetbegović sugerisao, pa i više od toga, jer je već uplatio 5.000 KM spomenutom udruženju.

Adil Osmanović, također zastupnik SDA, je naglasio da će i on to uraditi te da je protiv povećanja plata političarima.

"Naravno da hoću i naravno da sam i do sada donirao novac. I mi smo bili protiv povećanja plata za savjetnike, ali na Komisiji za budžet to nije prošlo", ukazao je Osmanović.

Delegat SDA Amir Fazlić je najavio da će na sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine predložiti zaključak ili neko drugo moguće pravno rješenje kojim će se zvaničnici izuzeti iz povećanja. Smatra da se institucionalno, sistemski treba onemogućiti povećanje plata političarima te da pitanje načina potrošnje ne smije ovisiti isključivo o nečijoj slobodnoj volji.

Odgovor iz ostatka vladajuće koalicije

Parlamentarac SNSD-a Dragan Bogdanić je izjavio da prihvata Izetbegovićev prijedlog. Međutim, prema njegovim riječima, uvijek je nastojao da se to javno ne eksponira.

HDZ-ovom Predragu Kožulu je također prihvatljiv ovaj prijedlog te je istakao da je davanje novca u humanitarne svrhe, kako je naveo, njegova praksa.

Vlatko Glavaš iz DF-a je ukazao da je uvijek davao novac u humanitarne svrhe te da će to nastaviti činiti. Njegov stranački kolega Dženan Đonlagić je istakao da je i on spreman to uraditi.

"Hoću. Četiri godine aktuelnog, i to za mene prvog mandata u državnom parlamentu, svaki mjesec od obračuna ličnog dohotka, jedan se automatski uplaćuje kao donacija", ukazao je Đonlagić.

Predsjednik SD-a i parlamentarac Enver Bijedić je također potvrdno odgovorio da je spreman dati novac u humanitarne svrhe te je naglasio da to već čini.

Šta kažu opozicionari

Predsjednik SDP-a i parlamentarac Nermin Nikšić je Izetbegovićev potez nazvao populizmom te je obrazložio zašto smatra da budžet uopće nije trebao biti usvojen.

"Smatram da je u najmanju ruku licemjerno licitirati s ovim populističkim potezima nakon što su nas iz Vijeća ministara i parlamentarne većine doveli pred svršen čin. Smatram da je jedino ispravno bilo srušiti prijedlog i dati nalog da se u roku od tri dana ponudi zakonsko rješenje kojim će se osigurati da se novac, namijenjen za povećanja plata, usmjeri isključivo za povećanje najnižih plata, kao što su plate vojnika, policijskih službenika, namještenika i slično", ukazao je.

Poručio je da je na djelu pokušaj da se opere savjest te da nije primjereno, kako je izjavio, praviti reklamu.

"Odricanje nekolicine onih, koji su izglasali ovakav zakon, može im poslužiti da djelomično operu savjest, ali također nije nikakvo sistemsko rješenje. Naravno da sam vrlo često u prilici da pomažem ljudima koji su obraćaju raznim zahtjevima i potrebama. Ne smatram da od toga treba praviti bilo kakvu reklamu. Mene je moja rahmetli mati učila kada nekom pomažeš i daješ, to ne treba objavljivati. Kako je govorila, ako daješ desnom ruku, nemoj da zna lijeva ruka", mišljenja je Nikšić.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je također onima koji smatraju da se ovo pitanje mora institucionalno riješiti.

"Kao jedan od osam poslanika koji su glasali protiv, želim da vjerujem da će nakon ovakve reakcije javnosti, Vijeće ministara iznaći način da se ista ne odnosi na članove Predsjedništva, ministre, poslanike. Ako to znači podršku hitnom zakonskom prijedlogu Vijeća ministara, na podršku SDP-a mogu računati. Ako se pak ogluše na reakciju javnosti i ne učine ništa, naravno da ću se odreći uvećanja plate", obrazložio je.

Prema njegovim riječima, nervira ga populizam onih koji su podržali zakon.

Na pitanje da li će novac donirati, Zukan Helez iz SDP-a je poručio da je riječ o pokušaju "oživljavanja mrtvog čovjeka".

"Pa vi radite neviđeni spin. Kad ubijete čovjeka vaše pitanje glasi da li ste za to da ga oživimo", rekao je.

Damir Arnaut iz NS-a je izjavio da se ne hvali onda kada pomaže te je imao poruku za predsjednika SDA.

"Za razliku od Bakira, svojim donacijama se ne hvalim i nikad neću. Kao što nikada neću imati milion KM da skršim na kćerkino vjenčanje, a ne bih ni da imam. Ali, nastavit ću sistemski popravljati sve što je SDA skupa sa Dodikom i Čovićem urušila", naveo je Arnaut.

Njegov stranački kolega Predrag Kojović je istakao da je i do sada pomagao one kojima je pomoć bila potrebna.

"Učinit ću ono što mislim da treba. Nismo još odlučili da li ćemo kao stranački klub na jedno mjesto ili svakako pojedinačno, gdje ko želi. Do sada sam novac izdvajao za Memorijalni centar Srebrenica", potcrtao je.

"Već svi uplaćuju..."

Po ovom pitanju očitovala se i Mirjana Marinković-Lepić, također iz NS-a.

"O tome šta ćemo učiniti sa iznosom povećanja odlučit ćemo unutar kluba. Naravno da sam donacije davala, ali ne na način da uzmem 30.000 KM iz budžeta, pa kažem da ću ih donirati. Jednog dijela prihoda sam se na početku mandata već odrekla. Dakle, ako neću nešto da primim, onda neću ni uzeti iz budžeta", poručila je Marinković-Lepić.

Denis Zvizdić iz NiP-a je podsjetio na to da je već uplaćivao novac u humanitarne svrhe te da je spreman nastaviti to činiti.

"Ukupan iznos za koji će biti uvećana moja primanja ću do kraja mandata uplaćivati u humanitarne svrhe. Smatram da to trebaju uraditi sve izabrane i imenovane osobe na državnom nivou. Ja sam se odrekao kompletnog paušala od 8.500 KM za 2019. godinu i bio sam jedini od četiri člana bivšeg saziva Vijeća ministara, koji su dobili mandat u Parlamentarnoj skupštini, koji je to uradio", tvrdi Zvizdić.

Za Aidu Baručiju iz NB-a riječ je o neprimjerenom pokušaju vladajućih.

"Gospodin Izetbegović ponovo pokušava manipulisati emocijama građana, udjeljivanjem milostinje od novca koji je svakako dobio od tih istih građana. Političari u našoj domovini su svakako preplaćeni za svoj nerad. Smatram da ovo dodatno povećanje mora biti stavljeno van snage. Kao što je poznato, glasala sam protiv, a ubrzo ću djelovati u skladu s poslovnikom i nadležnostima koje imam, razumijevajući užasnu socioekonomsku situaciju. Sramno povećanje od 500 KM je veće od najniže penzije, i u rangu je sa prosječnim primanjima jednog penzionera koji čitav mjesec mora da preživi s tim parama", napomenula je Baručija.

Podsjetila je i to da je aktuelni saziv parlamenta odbio njen prijedlog zakona da se teško oboljela djeca dijelom liječe novcem prikupljenim akcizama, a ne humanitarnim brojevima, prilozima u kutijama.

"To je građanima najjasniji pokazatelj stepena odgovornosti i empatije ljudi koje su birali. Pozivam sve, kojima je ovo stanje dobro, da ponovo daju glasove strankama i političarima koji već 30 godina dokazuju da su u stanju pomjeriti ljestvicu dna u svim segmentima", konstatovala je Baručija.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istakao da je već obavijestio one kojima namjerava dati povišicu plate od 500 KM.

"Već sam pozvao gospodina Miroslava Subašića iz Mozaik prijateljstva i obavijestio ga da ću ovu sramnu povišicu uplaćivati za javnu kuhinju 'Obrok ljubavi' u Banjoj Luci u kojoj on sa divnim humanim ljudima svakodnevno godinama pomaže i hrani ugrožene ljude. Inače, PDP jučer nije podržao budžet, jer smatramo da je bezobrazno uvećavati privilegije, rastrošnost političkih elita u javnim institucijama", ocijenio je Borenović.

Dragan Mektić iz SDS-a je izjavio da već pomaže porodicu bez oca te je najavio da će to nastaviti činiti.

Ko je bio protiv, a ko suzdržan?

Protiv budžeta, tj. povećanja bili su zastupnici opozicionih SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, NS-a Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić, NB-a Aida Baručija i PDP-a Branislav Borenović.

Suzdržani su bili Šemsudin Mehmedović iz SDA i Mirko Šarović iz SDS-a.

Glasanju nisu prisustvovali Nermin Mandra iz SDA, SNSD-ovi Sanja Vulić i Nenad Stevandić, Enver Bijedić iz SD-a, Edita Đapo iz SBB-a, Mirsad Kukić iz PDA, Dragan Mektić iz SDS-a, Jakov Galić iz SP-a i Nenad Nešić iz DNS-a.

Napominjemo, u tekstu su sadržani odgovori parlamentaraca koji su nam odgovorili do objavljivanja ovog teksta.