Video anketa
24

Pitali smo građane BiH šta im znači Dan državnosti BiH: Stariji emotivni, mlađi šute

Dž. L.
Šta su narodi Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u oslobodilačkom pokretu, odlučili prije 76 godina te šta im znači obilježavanje ovog historijskog trenutka, pitali smo naše građane u nekoliko bh. gradova uoči Dana državnosti BiH.

Iznenađujuće ili ne, ali o ovom danu i prazniku pristali su ponajviše govoriti stariji građani koji su emotivno vezani za ovaj dan i historiju. Odmahujući rukama na pomen Dana državnosti, oni mlađi su nas uglavnom izbjegavali. Za većinu ovaj dan predstavlja još jedan dan bez obaveza.

"Dan državnosti je dan kada je formirana BiH, 25. novembra 1995. godine, a ja ga isključivo slavim zbog rođendana", kazao nam je jedan mađi Sarajlija.

S druge strane, starija Sarajka kazala nam je kako bi voljela da svi građani slave Dan državnosti, naročito i oni koji žive u entitetu Republika Srpska.

Sarajevski penzioner dodaje da "postoji samo BiH i ništa drugo, starija od svih".

Na ulicama Mostara srećemo također građane koji govore da se Dan državnosti BiH ne obilježava onako kako bi trebao.

"Postoji nešto što je bilo prije Turske. Postoje mnogi praznici iz historije koji odgovaraju svim narodima", kazao nam je stariji Mostarac.

Drugi Mostarac kaže da su vrata otvorena onima koji ne doživljavaju ovaj dan da idu van zemlje.

"Ne možeš ovdje živjeti i reći 'ne' ovom danu", kaže građanin Mostara.

O dešavanjima iz 1943. godine govorili su nam i Tuzlaci.

"Vrlo je bitno da mladi znaju kada je to bilo, zašto i kako te šta je naša država", kazala nam je Tuzlanka.

Na ulicama Zenice i Bihaća također srećemo starije ljude koji rado govore o Danu državnosti BiH kao danu kada je potvrđena državnost BiH.

"Mi koji smo sedamdesetih godina to pamtimo i to nam je naslađe", kazao nam je jedan Bišćanin, dok je drugi zaključio sa: "Svi koji vole BiH, koji drže da je ona njihova država, osjećaju da je to njihov praznik."

Podsjećamo, u Rezoluciji koja je prihvaćena na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, pisalo je: "Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje političke predstavnike, žele svoju zemlju koja nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, žele živjeti u slobodnoj i bratskoj Bosni i Hercegovini u kojoj je garantirana potpuna jednakost i ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine će učestvovati na osnovama jednakosti sa drugim narodima, u izgradnji Narodne demokratske federalne Jugoslavije."