25. novembar
89

Dan državnosti obilježen i u Sydneyu, bh. zajednica priredila svečanost

B. R.
Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sydneyu
Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sydneyu
Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Sydneyu, a pokrovitelj obilježavanja bio je Konzulat Bosne i Hercegovine u ovom australskom gradu.

Obilježavanje su organizovali Australsko-bosanskohercegovačke kulturne asocijacije i ostala udruženja bh. zajednice u Australiji. Svečanost su otvorili učenici Bosanske etničke škole Mak Vugdalić i Ajla Fajić te direktorica ove škole Maida Kulić Vugdalić.

Uvodno obraćanje imao je počasni konzul Amir Šahinović koji je istaknutom članu bh. zajednice u Australiji Muhamedu Kumaliću poklonio umjetničko djelo čiji je autor Vasvija Balić. Videolinkom su prenesene čestitke predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Želja Komšića (DF) i člana Predsjedništva Denisa Bećirovića (SDP).

Obratio se i predsjednik Vijeća bosanske zajednice Safet Alispahić koji je u ime spomenute organizacije dodijelio priznanja za dugoročno djelovanje u bh. zajednici horu "Modra rijeka", Mirsadu Kadiću, Senadu Baliću i Muhamedu Kumaliću.

S obzirom na to da je svečanoj akademiji prisustvovao i znatan broj Australaca iz političkog života, uz ostale ugledne goste, svoje čestitke je uputio gradonačelnik Liverpoola Ned Mannoun te parlamentarka Charishma Kaliyanda. Inače je Liverpool grad u kojem živi veliki broj ljudi bh. porijekla.

Završna riječ je pripala predsjedniku ABHCA Ismetu Haliloviću i Hasanu Alijagiću koji je najavio posebnog gosta iz Bosne i Hercegovine Džemaludina Latića koji se također obratio, najavivši nekoliko tribina širom Australije.

Kulturno-umjetničko društvo "Zambak" i hor "Modra rijeka" su oduševili svojim izvedbama, pokazujući da su čuvari bh. baštine. Izvođač narodnog melosa Fikret Kolarić je uljepšao noć svojim pjesmama. Bosanska etnička škola predstavila se horskim nastupom u izvedbama sevdaha. Nastupili su sa Nelom Trifković koja je sa svojim bendom Saray Iluminado doputovala iz Melburna.

Priređena je i izložba slika sa bosanskim motivima, umjetnice Vasvije Balić, koja uz pomoć dekoraterke Muamere Šišić, uljepšala salu Bosanskog centra i izrazila želju da počasnom konzulu Šahinoviću i direktorici Bosanske etničke škole Kulić Vugdalić pokloni jednu od svojih slika. Organizator je zamolio prisutne da novčano pomognu stanovništvu Gaze te su se zahvalili velikom timu entuzijasta i volontera za organizaciju svečanosti povodom Dana državnosti.