Prioriteti su jasni
51

Pitali smo ambasadu SAD-a o Čovićevom stavu da slanje ANP-a ne treba biti uvjet za formiranje vlasti

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Od tri politička partnera na državnom nivou dva misle da usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO (ANP) ne treba biti uslov za formiranje vlasti. To od početka zastupa SNSD, a sada i HDZ. Na drugoj strani SDA, sa strankama koje čine zajednički blok smatraju da je to neophodno i zakonska obaveza.
To pitanje ključna je tačka mimoilaženja političkih aktera, zbog čega ni duže od godinu od izbora nemamo državnu vlast. U posljednjih nekoliko sedmica lideri stranaka stidljivo nagovještavaju da se stavovi polako približavaju i da se može očekivati rješenje.

Ipak, građani s obzirom na ranije iskustvo nemaju nimalo razloga za optimizam. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je na današnjem druženju s novinarima naglasio da ne podržava formiranje vlasti koje će biti uvjetovano slanjem ANP-a, ali da daje punu podršku NATO integracijama. U praksi je to malo komplikovanije.

Čović bi dakle prvo pristao da se bezuvjetno formira vlast, a onda da se formiraju nove parlamentarne komisije i da se sa SNSD-om radi na usaglašavanju pitanja ANP-a. S obzirom na ranije stavove Milorada Dodika i drugih čelnika SNSD-a jasno je da od potencijalnog dogovora za unaprijeđenje NATO puta neće biti ništa, jer Dodik rezolutno odbija usvajanje i slanje ANP-a, poručujući da želi trenutni oblik saradnje s NATO-om, po uzoru na Srbiju.

Pitali smo i ambasadu SAD-a o prioritetima i prije svega Čovićevom stavu te koliko je ta ideja provodiva. Iz Ureda za odnose s javnošću su nam kazali da je ključ za budućnost BiH formiranje vlasti i kontinuirani napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike.

A dosadašnje reforme i jasna opredjeljenja vanjske politike BiH su, pored EU puta i NATO integracije, s obzirom da se BiH još 2009. jasno obavezala da će raditi na reformama ka punopravnom članstvu u tom vojnom savezu.

"Sjedinjene Američke Države ostaju privržene miru i sigurnosti u BiH, te prosperitetnoj budućnosti za građane ove zemlje i bit će snažan partner potpuno funkcionalnoj vlasti posvećenoj radu na reformi odbrane, unaprijeđenju socio-ekonomskih reformi, te jačanju vladavine prava", kazali su nam iz Ureda za odnose s javnošću ambasade SAD-a.

NATO put BiH sada se izdvaja kao još prioritetniji s obzirom na nesiguran i nejasan stav Evropske unije o proširenju na Zapadni Balkan i špekulacijama da se pripremaju neki novi modeli privilegovanog partnerstva, ali bez članstva.