Kava s novinarima
3

Čović: Sastanak sa SDA iduće sedmice, formiranje vlasti ne treba uslovljavati ANP-om

I. Č.
Dragan Čović (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je na današnjem druženju s novinarima da će naredne sedmice biti održan sastanak predstavnika njegove stranke s predstavnicima Stranke demokratske akcije.

"Stvoreni su svi uvjeti za formiranje vlasti. Vijeće ministara neće funkcionirati dok ne usaglasimo stavove tri političke partije. Imat ćemo kolegij sljedeće sedmice. Za formiranje Vijeća ministara ne postoji nijedan preduvjet izuzev pojedinačnih stranačkih uvjetovanja", kazao je Čović.

Naveo je kako će sedmicu poslije toga najvjerovatnije organizovati sastanak s SNSD-om.

"Smisao sastanka s SDA je da dogovorimo zajednički sastanak svih stranaka. Moguće je da napravimo zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH, i članova Predsjedništva Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, da kroz taj nivo sjednemo i pokušamo naći rješenje. To bi sve trebalo biti do sredine mjeseca", najavio je Čović.

Poručio je kako ne podržava da se formiranje vlasti na nivou BiH uvjetuje slanjem ANP-a, ali da daje punu podršku za NATO integracije.

"Stvorili su se svi preduvjeti da imamo izvršnu vlast. Naravno, dok se ne uspostavi Vijeće ministara, neće funkcionirati ni Parlament u punini. Redoslijed stvari je imenovati novo Vijeće ministara i ne postoji nijedan razlog izuzev onih koje sami izmišljamo", naveo je Čović.

Kada je riječ o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Irme Baralije protiv Bosne i Hercegovine, Čović je kazao kako niko ne treba govoriti Ustavnom sudu BiH kada će donositi odluke vezane za održavanje izbora u Mostaru.

"Bosna i Hercegovina je izgubila svaku presudu pred svakim sudom u Strazburu i to mnogo govori o nama. Ono što mislim je da moramo do kraja ove godine imati usaglašen jedan prijedlog bar na nivou dvije političke stranke, ovdje mislim na SDA i HDZ i šteta što smo prolongirali sastanak, ali bit će u četvrtak idući", istakao je Čović.

Naveo je kako misli da izborni zakon treba promijeniti u malom koraku.

"Kad je riječ o Mostaru, dogodine su lokalni izbori i moraju se održati u Mostaru. Mali korak smo napravili da bismo pravili ozbiljnije preinake, jer treba puno toga promijeniti", rekao je Čović.

Njihov prioritet je, kako kaže, da se riješe ključne odredbe, a da postoji čitava lepeza tehničkih odredbi vezanih za to pitanje.

"Što se tiče toga da u šest mjeseci dođe do izmjene, to ništa ne znači, jer sjetite se i drugih presuda i prošlo je 10 godina od toga pa toliko o nama. Ovo je interesantno jer je to Mostar i jer već 12 godina nemamo mogućnost da naši žitelji biraju kao neki drugi", kazao je on.

Insistirao je na tome kako se mora voditi računa o tome da nije provedena odluka Ustavnog suda BiH.

"Nezamislivo je da u jednoj normalnoj državi Ustavni sud donese odluku i vi je ne provedete. Iz iskustva, i naš Ustavni sud ima dosta odluka koje nisu provedene, ali ćete naći da Sud u Strazburu ima hiljade odluka koje niko nikad nije proveo, što je opet apsurd te demorkacije koja se veže", kazao je Čović.